Світловодська міська рада
Кіровоградська область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ОБЕРЕЖНО: НЕБЕЗПЕЧНІ ХІМІЧНІ РЕЧОВИНИ!

Дата: 04.07.2023 13:41
Кількість переглядів: 314

 

Х Л О Р 

ХЛОР (СІ) - зеленувато-жовтий газ з характерним запахом. Слаборозчинний у воді. Сильний окислювач. Не горить. Зберігається у зрідженому виді під тиском. При виливі переходить в газоподібний стан. У 2,5 рази важчий за повітря, тому скупчується на низинних ділянках поверхні, у підвалах, тунелях.

Гранично допустима концентрація – 1мг/м3. Дія протягом 30-60 хв. у межах 100-200 мг/м небезпечна для життя, а вища концентрація викликає миттєву смерть.

Небезпека для людини. При вдиханні можливий смертельний наслідок. Пари сильно подразнюють слизові оболонки та шкіру, викликають їх опіки. При виливі забруднює водойми.

Перші ознаки отруєння: різкий біль за грудиною, сухий кашель, блювання, задуха, порушення координації рухів, різь в очах, сльозотеча.

Засоби індивідуального захисту: ізолюючий протигаз. Ізолюючий костюм, гумові чоботи і рукавиці. Промислові протигази марки А, В, БКФ, Г, цивільні та військові протигази. Ватно-марлеві пов’язки, змочені водою або 2% розчином питної соди.

Долікарська допомога: Винести потерпілого на свіже повітря. Дати подихати зволоженим киснем. При відсутності дихання зробити штучне дихання методом «рот в рот».

Слизові та шкіру промити 2% розчином питної соди не менше 15 хвилин.

  

Памятайте! Постраждалим від отруєння небезпечними хімічними речовинами допомогу надають на чистому повітрі поза межами зони хімічного зараження.

ПАМ'ЯТКА Радіаційна аварія

 

При радіаційній аварії – основними вражаючими факторами є радіаційний вплив і радіоактивне забруднення.

Радіаційний вплив на людину полягає в порушенні життєвих функцій різних органів (головним чином органів кровотворення, нервової системи, шлунково-кишкового тракту) і розвитку променевої хвороби під впливом іонізуючих випромінювань. Радіоактивне забруднення викликається впливом альфа-, бета- і гама- іонізуючих випромінювань і обумовлюється виділенням при аварії продуктів розподілу ядерної реакції (радіоактивний шлак, пил, осколки ядерного продукту), а також утворенням різних радіоактивних матеріалів і предметів (наприклад, ґрунту) у результаті їхнього опромінення.

 Що робити при оповіщенні про радіаційну аварію ?

Знаходячись на вулиці, негайно захистіть органи дихання: хусткою (шарфом) і поспішіть укритися в приміщенні. Виявившись в укритті, зніміть з себе верхній одяг і взуття, помістіть їх у пластиковий пакет і прийміть душ. Закрийте  вікна і двері. Увімкніть телевізор і радіоприймач для одержання додаткової інформації про аварії із вказівок місцевої влади. Загерметизуйте вентиляційні отвори, щілини на вікнах (дверях) і не підходите до них без необхідності. Зробіть запас води в герметичних ємностях. Відкриті продукти загорніть у поліетиленову плівку і помістіть в холодильник (шафу).

Для захисту органів дихання використовуйте респіратор, ватно-марлеву пов'язку або підручні вироби з тканини, змочені у воді для підвищення їхніх фільтруючих властивостей.

ЙОДОВА ПРОФІЛАКТИКА:

При одержанні вказівок через ЗМІ, щодо радіаційних викидів проведіть йодну профілактику:

приймаючи протягом 7 днів по одній таблетці (0,125 г) йодистого калію, а для дітей до 2-х років – 1/4 частина таблетки (0,04 г);

при відсутності йодистого калію використовуйте йодистий розчин: три-п'ять крапель 5% розчину йоду на склянку води, дітям до 2-х років - одну-дві краплі. 

Що робити на радіаційно-забрудненій місцевості ?

Для попередження або ослаблення впливу на організм радіоактивних речовин:

• виходіть з приміщення тільки в разі потреби і на короткий час, використовуючи при цьому респіратор, плащ, гумові чоботи і рукавички;

• на відкритій місцевості не роздягайтеся, не сідаєте на землю і не куріть, виключіть купання  у відкритих водоймах і збір лісових ягід, грибів;

• територію біля будинку періодично зволожуйте, а в приміщенні щодня проводьте ретельне вологе прибирання із застосуванням миючих засобів;

• перед входом у приміщення вимийте взуття, витрусіть і почистіть вологою щіткою верхній одяг;

• воду вживайте тільки з перевірених джерел, а продукти харчування - придбані в магазинах;

• ретельно мийте перед їжею руки і полощіть рот 0,5%-им розчином питної соди.

Дотримання цих рекомендацій допоможе уникнути променевої хвороби.

 

 

 

Ватно-марлева пов’язка своїми руками

 

Як зробити ватно-марлеву пов’язку своїми руками у домашніх умовах.

Ватно-марлева пов'язка складається із звичайної медичної марлі, складеної в три-чотири шари. Між шарами марлі можна прокласти вату. Стандартна пов'язка має прямокутну форму і чотири зав'язки.

https://rada.info/upload/users_files/35825788/1f87fab84e9b8a1f1a32327bd42b689a.jpg

Ватно-марлева пов’язка своїми руками

Ватно-марлева пов'язка виготовляється із шматка марлі розміром 100 X 50 см.

Його розстеляють на столі, посередині на площі 30 X 20 см кладуть шар вати завтовшки 1-2 см (якщо немає вати, то її замінюють марлею в 5-6 шарів). Вільний край марлі по довжині за­гинають з обох боків на вату, а на кінцях роблять розрізи (30-35 см) зав'язки закріпити та обшити.

https://rada.info/upload/users_files/35825788/618135628b81cb3dd2fc78275b035fd0.jpghttps://rada.info/upload/users_files/35825788/f6671909a4a62d126c6612f6f06eabfa.jpg

https://rada.info/upload/users_files/35825788/24cf27662176a921f1a092cde0e3d1e7.jpghttps://rada.info/upload/users_files/35825788/22ab544893cdfe652c0951118458d78c.jpg

 

Пов'язка повинна добре закривати ніс і рот, тому верх­ній її край має бути на рівні очей, а нижній — заходити за підборіддя. Нижні кінці зав'язують на тім'ї, верхні — на потилиці. Для захисту очей необхідно надіти спеціальні окуляри, які щільно прилягають до обличчя.

При викиді хлору ВМП змочити - 2 % розчином соди.

При викиді аміаку ВМП змочити -5 % розчином лимонної кислоти.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь