Світловодська міська рада
Кіровоградська область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Лямбліоз: симптоми та небезпека

Дата: 10.07.2023 13:20
Кількість переглядів: 362

Фото без опису

Останніми роками істотно переглядається соціальна значимість паразитарних хвороб. Кишкові протозоонози, насамперед лямбліоз, можуть створювати вторинні імунодиіфіцитні стани, посилювати епідеміологічно несприятливу ситуацію з кишкових бактеріозів, знижувати ефективність вакцинопрофілактики.

Згідно із статистичними даними Центру громадського здоров’я МОЗ, в Україні за 5 місяців поточного року зареєстровано 1907  випадків захворювання на лямбліоз. Для порівняння за аналогічний період 2022 року – 910 випадків.

Лямбліоз – це інфекційна паталогія, яку викликають лямблії - найпростіші, що паразитують в тонкому кишечнику. Розрізняють дві форми існування лямблій: рухома (вегетативна), нерухома (циста).

Джерелом інфекції є людина, яка виділяє цисти лямблій і, можливо, деякі тварини, з якими людина контактує – собаки, велика рогата худоба, свині та інші, серед яких також розповсюджений лямбліоз.

Зараженість дітей у 3-5 разів більша, ніж дорослих. Діти можуть заражатись вже з першого місяця життя. Зараження лямбліями кишечника відбувається при вживанні харчових продуктів, заражених цистами, потрапляння збудника через воду, ґрунт, брудні руки. Механічними носіями можуть бути мухи.

Лямбліоз проявляється такими симптомами:

  • ниючі болі в верхніх відділах частини живота або навколо пупка;
  •  диспепсичні явища (здуття живота, нудота, потяг до блювання, порушення стільця (запори або проноси);
  • порушення з боку шкіри – дерматити;
  •  порушення загального стану організму (загальна слабкість, швидка стомлюваність, погіршення апетиту, безпричинна дратівливість, регулярні головні болі);

В більшості випадків лямбліоз протікає як носійство, тобто людина має лямблії, але це не проявляється ніякими клінічними симптомами.

Профілактика лямбліозу, як і будь-якої кишкової інфекції, проводиться з метою усунення факторів передачі цист лямблій. Щоб попередити зараження лямбліями, необхідно суворо дотримуватись правил, а саме:

  • дотримання особистої гігієни (ретельно мити руки після туалету, перед безпосереднім вживанням їжі);
  • обробка овочів і фруктів перед вживанням;
  • уникати купання у водоймах зі стоячою водою; при купанні в озері, річці чи в будь-якій водоймі уникати попадання води в рота;
  • знищення мух у приміщеннях, особливо там де готується їжа.

Кожному треба пам’ятати, що заразитись лямбліозом можна дуже легко, а от шляхи передачі кожна людина може усунути сама, дотримуючись елементарних правил.

Бережіть себе і будьте здорові!

 

 

 

Олександрійське районне управління

Головного управління Держпродспоживслужби

в Кіровоградській області

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь