ЯК ПОЗБУТИСЬ НІТРАТІВ В ОВОЧАХ ТА ФРУКТАХ
Вживання терміну «нітрати» - передбачає наявність солей азотної кислоти безпосередньо в овочах і фруктах. Як відомо, рослини беруть з ґрунту більше сполук азоту, ніж потрібно для їх розвитку. Як наслідок, синтез нітратів в рослинні білки відбувається лише частково, решту ж нітратів потрапляють в наші організми з овочами в чистому вигляді. Слід пам’ятати, що рання продукція, вирощена в парниках і теплицях, містить у 2-3 рази більше нітратів, ніж сезонні зелень та овочі з грядки. Допустима доза нітратів для людини – у середньому 5 мг на кілограм ваги, а добова доза для дорослого не повинна перевищити 300-325 мг. Але слід зауважити, що ці речовини людина отримує не лише з ранніх овочів. Вони є всюди – у воді, м’ясі, молоці тощо. Частина нітратів виводиться з організму, але ось інша частина утворює шкідливі хімічні сполуки (нітрати перетворюються в нітрити), в результаті чого: ➢ погіршується насичення клітин киснем; ➢ відбуваються серйозні збої в обміні речовин; ➢ слабшає імунітет; ➢ відбувається дестабілізація нервової системи; ➢ знижується кількість вітамінів, що надходять в організм; ➢ з'являються проблеми в шлунковокишковому тракті, з серцево-судинною та дихальною системою; ➢ утворюються нітрозаміни (найсильніші канцерогени). Тож перед тим, як класти на стіл ранні овочі та зелень, хочемо дати декілька корисних порад для зниження вмісту нітратів у овочах (редиска, огірки, листя салату, томати, перець, кріп, петрушка, морква, листя капусти, картопля): ➢ Замочування в чистій воді у співвідношенні 1:10 протягом не менше 1 години. Це зменшить вміст нітратів в овочах на 25-30 відсотків. Результат буде ще кращим, якщо води буде більше, а час вимочування довший. ➢ Бланшування і відварювання овочів у великій кількості води. Отриманий відвар для харчування не використовувати. ➢ Вимочування в легкому розчині аскорбінової кислоти. Це допоможе зменшити вміст нітратів на 36-58 відсотків. ➢ Соління і квашення овочів. На 4-й день вміст нітратів починає падати, на 18-й день ця сполука майже не фіксується. ➢ Приготовлені зі свіжих овочів салати споживайте одразу, оскільки перетворення менш шкідливих нітратів в більш небезпечні може відбуватися у процесі окислення нарізаних і заправлених овочів в холодильнику. ➢ Нітратні сполуки чудово знешкоджує лимонний або гранатовий соки, тож, саме на їхній основі варто готувати заправки для салатів або додавати їх уводу для замочування овочів та фруктів. Симптоми отруєння нітратами: ➢ Виражена синюшність шкіри та слизових оболонок; ➢ різка загальна слабкість, сонливість; ➢ у дітей – неспокійна поведінка; ➢ запаморочення, сильні головні болі, потемніння в очах; ➢ задишка; ➢ порушення координації рухів; ➢ зниження артеріального тиску, збільшення частоти серцевих скорочень; ➢ у важких випадках – судоми, втрата свідомості; ➢ особливо небезпечна дія нітратів в період вагітності, оскільки вони можуть спричинити загрозу переривання вагітності та бути причиною вроджених вад розвитку у немовлят. Повністю убезпечити свій організм від вживання нітратів споживач не зможе, бо вони є майже у всіх овочах, фруктах та зелені. Проте вони небезпечні у надмірних кількостях, тому, потрібно стежити за тим, що ви споживаєте та скільки. Тож, ми рекомендуємо: ➢ купуючи овочі та фрукти, поцікавтеся у продавців наявністю супровідних документів, що засвідчують їх походження, безпечність та якість; ➢ не купуйте овочеву продукцію на стихійних ринках; ➢ купуйте овочі та фрукти натурального вигляду: вони не мають бути надмірно великі, надзвичайно яскравого забарвлення, блищати, ніби відполіровані; ➢ під час купівлі овочів майте на увазі, що мінімальний вміст нітратів частіше буває в овочах середнього розміру; ➢ і, звісно ж, якщо вирощуєте їх самі, то з обережністю використовуйте добрива
Навчально-методичний центр цивільного захисту та безпеки життєдіяльності Кіровоградської області
Відділ з питань НС та ЦЗН апарату виконавчого комітету СМР