Світловодська міська рада
Кіровоградська область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

COVID-19 та грип: спільні ознаки та відмінності

Дата: 20.10.2023 08:20
Кількість переглядів: 265

Незважаючи на те, що карантинні обмеження у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби COVID-19 на території Україні відмінені, випадки цього захворювання продовжують реєструватись. Як і випадки захворювань на грип. Додатковий ризик для виникнення цих захворювань створює і холодний період року, який вже розпочався, а опалювальний сезон – ще ні.

З метою обізнаності щодо небезпеки та профілактики COVID-19 та грипу, розглянемо, що спільного та відмінного у цих захворювань?

Грип та COVID-19 є респіраторними захворюваннями, які викликаються різними вірусами. Причиною першого є віруси грипу, другого – коронавірус, вперше виявлений у 2019 році. За останньою інформацією, ймовірніше COVID-19 поширюється легше , ніж грип. 

Як грип, так і COVID-19 можуть передаватись від людини до людини, які перебувають поруч, не дотримуючись дистанції.  У порівнянні із грипом, COVID-19 може викликати більш серйозні наслідки для здоров’я. Проте обидва захворювання можуть мати важкий перебіг та летальні наслідки. 

Окрім того, людина, інфікована COVID-19, може мати довший безсимптомний період і може бути заразною для інших також довше. Водночас, визначити, чим саме хворіє людина лише на основі симптомів неможливо. Особливо, якщо враховувати те, що COVID-19 може мати широкий спектр симптомів. Для підтвердження точного діагнозу необхідне тестування. 

Важливо, що людина може бути інфікована двома вірусами одночасно і мати симптоми як грипу, так і COVID-19. Також обидва захворювання можуть проходити безсимптомно. 

Спільними симптоми для грипу та COVID-19 є: 

  • підвищена температура або лихоманка/відчуття ознобу;
  • кашель;
  • втома;
  • задишка та утруднене дихання;
  • біль у горлі;
  • нежить та закладеність носу;
  • біль у м’язах;
  • головний біль;
  • рвота та діарея;
  • втрата смаку та запаху (хоча частіше це зустрічається при COVID-19). 

Від моменту інфікування та появи симптомів може пройти один та більше днів. У обох випадках інфікована особа може виділяти та поширювати вірус до того, як з’являться видимі симптоми. Проте симптоми COVID-19 можуть проявлятись довше, ніж симптоми грипу. У випадку із COVID-19, людина може бути заразною довше, ніж хворіючи на грип. 

До груп, які мають ризик важкого перебігу  грипу та COVID-19, зокрема, входять люди літнього віку, особи із супутніми захворюваннями, вагітні.

Єдиним захистом від вказаних захворювань є вакцинація. Водночас, щеплення від грипу не включено до Національного календаря профілактичних щеплень, вона є рекомендованою. Проте вакцину можна придбати в аптеках, а щеплення безоплатно зробити в медзакладі, де укладена декларація із сімейним лікарем. Всі доступні в Україні вакцини проти грипу є безпечними та ефективними проти штамів вірусу грипу, які за прогнозом ВООЗ будуть циркулювати у сезоні 2023-2024 років. 

Війна не вплинула на здатність держави забезпечувати населення вакциною від COVID-19, тому вона доступна і безкоштовна. Щеплення від коронавірусу можна зробити в будь-якому місті, без підписаної декларації з конкретним лікарем чи медзакладом.

Варто знати, що вакцина проти COVID-19 не захищає від грипу, і навпаки. Тобто, щепитися потрібно від обох вірусів. Це можна робити одночасно, інтервал між введенням вакцин відсутній.

Крім того, не забувайте і про вже звичні для нас правила респіраторної гігієни: миття рук з милом, обробка їх антисептиком, дотримання гігієни кашлю. Намагайтесь мінімізувати вплив холоду на ваш організм за рахунок створення оптимальної температури у помешканні (наскільки це можливо), теплого одягу тощо. Уникайте місць масового скупчення людей. 

Вчасно звертайтесь за медичною допомогою!

 

 

Олександрійське районне управління

Головного управління Держпродспоживслужби

в Кіровоградській області

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь