Світловодська міська рада
Кіровоградська область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

14 листопада Всесвітній день боротьби з цукровим діабетом

Дата: 14.11.2023 17:15
Кількість переглядів: 123

 

Цукровий діабет входить до трійки захворювань, які найчастіше спричиняють інвалідизацію населення та смерті (атеросклерозрак і цукровий діабет).

За даними ВООЗ, цукровий діабет збільшує смертність в 2-3 рази і скорочує тривалість життя.

Актуальність проблеми зумовлена масштабністю розповсюдження цукрового діабету. Станом на сьогодні у всьому світі зареєстровано близько 200 млн випадків, проте реальна кількість хворих близько у 2 рази більша (не враховані особи з легкою формою, яка не потребує медикаментозного лікування). При цьому захворюваність щорічно збільшується у всіх країнах на 5-7%, а кожні 12-15 років — подвоюється. Як наслідок, катастрофічне зростання кількості хворих набирає характер неінфекційної епідемії.

Цукровий діабет характеризується стійким підвищенням рівня глюкози у крові, може виникнути у будь-якому віці і продовжується протягом всього життя. Чітко прослідковується спадкова схільність, однак реалізація цього ризику залежить від дії багатьох факторів, серед яких лідирують ожиріння та гіподинамія. Розрізняють цукровий діабет 1 типу чи інсулінозалежний і цукровий діабет 2 типу чи інсулінонезалежний. Катастрофічне зростання захворюваності пов'язане з цукровим діабетом 2 типу, частка якого становить понад 85% всіх випадків

Цукровий діабет є найпоширенішим ендокринологічним захворюванням у світі. Його розвиток пов'язаний із порушенням обміну вуглеводів в організмі. Початкові стадії цього захворювання, на яких ще можна призупинити патологічний процес, протікають практично без симптомів – людина не відчуває болю та дискомфорту, єдиним способом запідозрити його є визначення рівня глюкози в крові.

Цукровий діабет небезпечний своїми ускладненнями. У хворих на діабет зростає ризик інфарктів, інсультів. Нерідкими ускладненнями цукрового діабету є ураження органів зору, так звана діабетична ретинопатія, порушення функції нирок – діабетична нефропатія, і ураження периферичних нервів (полінейропатія) та судин (ангіопатія) з утворенням виразок та гангрени нижніх кінцівок. Оскільки причина цукрового діабету 1 та 2 типів різна, то й профілактика цих захворювань відрізнятиметься.

Цукровим діабетом 1 типу називають захворювання, при якому бета-клітини підшлункової залози не секретують інсулін, необхідний для транспорту глюкози з крові в тканини. Спровокувати захворювання може зовнішній агресор (інфекція, травма), через який відбувається запалення тканини підшлункової залози та загибель b-клітин. Тому профілактика діабету типу 1 зводиться до наступного:

- Грудне вигодовування. За даними досліджень ВООЗ серед хворих на цукровий діабет більше дітей, які від народження перебували на штучному вигодовуванні. Це пов’язано з тим, що у молочних сумішах міститься білок коров'ячого молока, що може несприятливо впливати на секреторну функцію підшлункової залози. До того ж грудне вигодовування допомагає значно посилити імунітет немовляти і захистити його від вірусних та інфекційних захворювань. Тому грудне вигодовування вважається найкращою профілактикою діабету 1 типу.

- Профілактика інфекційних захворювань. Для людей із групи ризику на цукровий діабет 1 типу вкрай небезпечні інфекційні захворювання, тому як профілактичні засоби застосовують імуномодулятори типу інтерферону та інші засоби зміцнення імунітету.

Цукровий діабет 2 типу у XXI столітті набув характеру пандемії. Серед усіх хворих на діабет близько 90 % людей мають цукровий діабет 2 типу. При цьому захворюванні інсулін, що виробляється підшлунковою залозою, перестає сприйматися організмом і не бере участь у метаболізмі глюкози. Причинами такого порушення обмінних процесів можуть бути:

- недостатня фізична активність, що посилює ожиріння;

- неправильне харчування з великою кількістю жирів та простих вуглеводів;

- генетична схильність.

Профілактика захворювання зводиться до наступного:

- Дієта, дрібне харчування до 5 разів на день. Вживання рафінованих вуглеводів (цукор, мед, джеми тощо) та насичених жирів має бути знижено до мінімуму. Основу харчування повинні становити складні вуглеводи та продукти, багаті на розчинні волокна. У відсотковому співвідношенні вміст вуглеводів у їжі має бути 60%, жирів – близько 20%, білків – не більше 20%. Перевага надається білому м'ясу птиці, нежирній рибі, стравам з овочів, відварам трав, компотам без додавання цукру. Смажену їжу замінюють відвареною, тушкованою, запеченою. Солодощі, газовані напої, десерти, розчинні напої з цукром, фаст-фуди, копчене, солоне необхідно виключити з раціону.

- Розумне фізичне навантаження. Фізична активність покращує процеси метаболізму та підвищує чутливість тканин організму до інсуліну.

      Займаючись профілактикою цукрового діабету 2 типу, Ви дієте на благо всього організму.Правильна система харчування, помірна фізична активність, контроль ваги є базовими поняттями для профілактики як цукрового діабету, так і гіпертонічної хвороби, інсульту, інфаркту.Для раннього виявлення цукрового діабету необхідно визначати рівень цукру хоча б один раз на рік.

 

 

 

 

Фахівці Світловодського відділення Олександрійського районного відділу ДУ «Кіровоградський обласний центр контролю профілактики хвороб Міністерства охорони здоровя України»

 Фото без опису

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь