Світловодська міська рада
Кіровоградська область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Як перемогти можливий блекаут: враховуємо минулорічний досвід

Дата: 15.11.2023 16:22
Кількість переглядів: 100

Минулої зими ми, здається, мали достатньо досвіду щодо того, як вистояти під час блекаутів. В тактиці терористів нічого не міняється, і з початком опалювального сезону вони знову починають масовані атаки на енергосистему, намагаючись таким чином зламати наш дух.

Які товари допоможуть подолати темряву та холод

Заздалегідь приготуйте теплий одяг та ковдри. У пригоді стане термобілизна, виготовлена з природних матеріалів. А готуючи домашній одяг, пам’ятайте про принцип капустини: багатошаровий одяг краще зберігає тепло, чим тепла, але одна річ.

Зазначимо, що поширена практика минулого року зігріватися за допомогою каструлі з гарячою водою тільки погіршить наш стан. Остигає вона доволі швидко, а на додаток підвищує вологість, а це прямий шлях до холоду.

Ну і нарешті найгірший варіант – намагатися зігрітися за допомогою газової пічки. Таким чином ви випалите увесь кисень, що призведе до погіршення самопочуття. Щоб його відновити, потрібно буде відкрити вікно, тобто впустити холодне повітря

Турбуємося про світло та Інтернет

На випадок довготривалого вимкнення електроенергії необхідно зробити запас, що допоможе пережити темряву. Перевірте, чи маєте: 

·        ліхтарик та батарейки до нього;

·        свічки;

·        сірники;

·        повербанк (а краще кілька) – і час від часу перевіряйте його заряд;

·        радіоприймач;

·        світловідбиваючі елементи теплого одягу на випадок необхідності ходити по темній вулиці. 

 Фото без опису

Запасаємося водою та продуктовим набором

Завжди майте запаси питної та технічної води вдома. Запас розраховуйте відповідно до кількості членів родини. Одній дорослій людині потрібно на добу 3 літри питної води, 10–12 літрів для гігієни та приготування їжі. Питну воду зберігайте герметично закритою та у темному приміщенні.

Організуйте таку собі «тривожну скриню», в яку складіть продукти на випадок блекауту. Вони повинні бути:

·        поживними,

·        тривалого зберігання,

·        не потребувати багато часу та води для приготування.

Запасіться сухими кашами, сухими супами, локшиною, м’ясними та рибними консервами тривалого зберігання, хлібцями та печивом, горішками, шоколадом, сухофруктами з розрахунку на кожного члена родини строком на три дні. Час від часу перевіряйте ці запаси, щоб їх не пошкодили гризуни або комахи.

Як найкраще морально пережити блекаут

Найкраще, що можна зробити — це частіше спілкуватися з друзями, з родичами підтримувати контакти, з сусідами, тому що у спільноті все це переживається легше. Можна знайти моральну підтримку, можна когось від себе морально підтримати, і тоді цій людині буде морально легше, як і вам.

Для лікування

Ліки, які потрібно регулярно приймати, краще закупити із запасом на кілька місяців. Також потрібно зробити запас батарейок для медичних гаджетів. Придбати запасні окуляри чи лінзи, якщо ви ними користуєтеся.

Обов’язково дізнайтесь, де знаходиться найближчий Пункт Незламності, куди можна буде звернутися для того, щоб зігрітися, підзарядити телефон та повербанк, вийти в Інтернет і зв’язатися з рідними та близькими.

Адреси Пунктів Незламності зараз можна знайти в додатку «Дія» та на офіційному сайті Світловодської міської ради https://svgr.gov.ua/punkti-nezlamnosti-14-28-52-27-09-2023/

Крім того, зауважимо, що представники влади будуть максимально реагувати на будь які ситуації, до того ж у випадку блекауту буде посилено патрулювання груп поліції, забезпечено генераторами об'єктів критичної інфраструктури, відразу функціонуватимуть «пункти незламності» і це далеко не вичерпний перелік.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь