Світловодська міська рада
Кіровоградська область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

1 грудня світ відзначає день боротьби з СНІДом.

Дата: 04.12.2023 08:20
Кількість переглядів: 206

  1 грудня світ відзначає день боротьби зі СНІДом та толерантності з ВІЛ-позитивними людьми.

Всесвітній день боротьби зі СНІДом вперше відзначався 1988 року з ініціативи Всесвітньої організації охорони здоров'я, після того, як на зустрічі міністрів охорони здоров'я всіх країн прозвучав заклик до соціальної терпимості і розширення обміну інформацією щодо ВІЛ/СНІД.

Головна мета Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом - звернути увагу суспільства на цю проблему. Ризик інфікування ВІЛ під час війни зростає. Велика кількість травм, поранень, які супроводжуються масивними коровотечами, та потребують невідкладної домедичної допомоги. Ще один із характерних злочинів війни – сексуальне насильство, коли, нажаль, статевий акт незахищений та досить травматичний. Способи захиститися від ВІЛ є, вони доступні, безкоштовні, не потребують багато часу, а лише Вашого свідомого рішення.

Джерело інфекції — безпосередній носій ВІЛ. Зараження можливе у таких випадках:

Клінічні ознаки.

У більшості людей після зараження ВІЛ не спостерігається жодних симптомів. Іноді через декілька днів після інфікування у невеликого числа заражених гостро з'являються ознаки: збільшення лімфовузлів, гарячка, слабкість, поява швидкоминучого висипу, головний біль, іноді серозний менінгіт тощо. Це має назву гострого ретровірусного синдрому. Ці ознаки за кілька тижнів минають самі собою. Проте наявність цього синдрому є предиктором швидкого перебігу ВІЛ-інфекції з можливістю іноді блискавичного розвитку СНІДу. У тих осіб, в яких не було гострого ретровірусного синдрому, безсимптомний перебіг хвороби після зараження може тривати декілька років.

 

Чи існує лікування

Вірус імунодефіциту людини був ідентифікований у 1983 році – за два роки після відкриття СНІДу. Відтоді були розроблені десятки антиретровірусних препаратів для лікування хвороби. Комбінації різних препаратів збільшують ефективність контролю вірусу та знижують ймовірність розвитку стійкості до лікування.

Сучасні стандарти передбачають лікування ВІЛ щонайменше трьома різними антиретровірусними препаратами. Така терапія не дає вірусу розмножуватися та може призвести до його зникнення із крові, що дозволяє імунній системі відновитися, подолати інфекції та запобігти розвитку СНІДу.

Завдяки антиретровірусній терапії люди можуть досягнути стану, коли вони не заражають статевого партнера ВІЛ і можуть жити звичне життя, а вагітні жінки, що мають ВІЛ-позитивний статус можуть народжувати абсолютно здорових дітей.

Забезпечити безперервність лікування ВІЛ-інфекції – основна задача, яка ускладнилася через повномасштабну війну. Проте Україні вдалось впоратися з усіма викликами, щоб люди продовжували отримувати лікування, і навіть сформувати запас антиретровірусних препаратів до кінця 2024 року.

Дістати ліки також стало простіше – тепер пацієнти можуть отримати їх не тільки за місцем реєстрації, а й за місцем звернення. Це особливо актуально для внутрішньо переміщених осіб. Проте отримувати безоплатне лікування можуть і українці, які вимушені були виїхати за кордон.

Навіть в умовах війни держава робить все, щоб забезпечувати належне лікування!

Як зазначають в UNAIDS, на сьогодні тривалість життя ВІЛ-інфікованої людини, яка приймає антиретровірусні препарати, не відрізняється від тривалості життя здорової людини того ж віку.

За умови регулярного тестування на ВІЛ можна буде вчасно дізнатися про ВІЛ-позитивний статус та якомога раніше розпочати лікування — антиретровірусну терапію. А вона своєю чергою рятує життя.

Профілактичні заходи. Основна умова — поведінка.

  1. Спеціальне виховання дітей і лекції для дорослих з питань захисту й запобігання.
  2. Статеві контакти — найбільш розповсюджений шлях передачі вірусу. Тому надійний спосіб запобігти зараженню — уникнення випадкових статевих контактів, а також: доконтактна, під час контакту (наприклад, використання презерватива) та постконтактна профілактика.
  3. Вживання ін'єкційних наркотиків не тільки шкідливо для здоров'я, але і значно підвищує можливість зараження вірусом. Як правило, ті, хто вводять внутрішньовенні наркотики, використовують загальні голки і шприци без їхньої стерилізації.
  4. Використання будь-якого інструментарію (шприци, системи для переливання крові) як у медичних установах, так і в побуті при різних маніпуляціях (манікюр, педикюр, татуювання, гоління тощо), де може міститися кров людини, зараженої ВІЛ, потребує його стерилізації. Вірус СНІДу нестійкий, гине при кип'ятінні миттєво, при 56 градусах за Цельсієм протягом 10 хвилин. Також можуть бути використані спеціальні розчини для дезінфекції. Спирт не знищує ВІЛ.
  5. Перевірка донорської крові обов'язкова.

 

Проблема поширення ВІЛ-інфекції більше 30 років усе ще залишається актуальною для світової співдружності. Сьогодні масштаби поширення вірусу імунодефіциту людини набули глобального характеру і постають реальною загрозою соціально-економічному розвитку більшості країн світу. Всесвітній день боротьби зі СНІДом служить нагадуванням про необхідність зупинити поширення епідемії ВІЛ/СНІДу та виховати толерантне ставлення до ВІЛ-позитивних людей у суспільстві.

Будьте здорові.

 

 

Фахівці Світловодського відділення Олександрійського відділу Державна установа  «Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства  охорони здоров`я України»

 

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь