Світловодська міська рада
Кіровоградська область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Який рівень цифрової грамотності мають українці

Дата: 18.12.2023 09:59
Кількість переглядів: 107

МаФото без описуйже 60% українців володіють базовими та просунутими цифровими навичками: показали результати дослідження Мінцифри. А чи задумувалися ви над тим, наскільки добре ви вмієте користуватися гаджетами, яку інформацію постите в соцмережах, як часто користуєтеся месенджерами для комунікації?

Сьогодні в листі від Дія.Освіта ви дізнаєтеся більше про цифрову грамотність та її важливість для професійного та повсякденного життя кожного з нас.

На вас чекає добірка корисних серіалів, цікаві факти з дослідження та натхнення від цифрових лідерів України 😊

Основні аспекти цифрової грамотності:

📲 Основи комп’ютерної техніки: Не хвилюйтеся, вам не потрібно вміти розбирати та збирати комп’ютер чи ноутбук. Розуміння того, як використовувати пристрої та ефективно працювати з ними, буде достатньо.

👏 Інтернет: Навички безпечного та ефективного використання, пошук і оцінка інформації, безпека онлайн, знання основних принципів цифрової конфіденційності. Знаєте, що не треба виставляти в соцмережах свій номер телефону? Чудово!

🤔 Програмне забезпечення: Здатність використовувати текстові, графічні редактори, електронні таблиці, презентаційні програми та інші. Якщо ви впевнений користувач Microsoft Office — ви на шляху до успіху в цифровій грамотності. 

🤝 Безпека: Розуміння основ безпеки в цифровому середовищі, включно із захистом від вірусів, шахрайства, крадіжок ідентифікації та інших загроз. Не надсилаєте пароль від банківської карти шахраям? Супер!

🗣 Електронна пошта та комунікації: Вміння користуватися електронною поштою, месенджерами та іншими інструментами для ефективної комунікації в цифровому форматі. Чати в телеграмі, зум-конференції та листування — усе це враховується.  

🖇 Медіаграмотність: Здатність критично оцінювати та аналізувати медіавміст в інтернеті, новини, відео, зображення тощо. Просто кажучи, ви не маєте вірити всьому, що бачите, особливо в соцмережах, новинних телеграм-каналах. 

 

Навіщо потрібна цифрова грамотність 🎯
 

🔔 Ефективність у роботі та навчанні: Вміння ефективно користуватися комп’ютерами, програмним забезпеченням та інтернетом робить нас більш продуктивними та успішними. Чи задумувалися ви про те, як раніше писали дипломи без інтернету, текстових редакторів та ШІ?

📚 Доступ до інформації: Цифрова грамотність дає змогу швидко й ефективно знаходити, оцінювати та використовувати інформацію з різних джерел в інтернеті. Зараз навіть складно уявити, як жило суспільство, коли не можна було просто загуглити будь-що.

🤩 Професійний розвиток: У багатьох сучасних професіях цифрові навички є обов’язковим елементом. Люди, які володіють ними, мають перевагу на ринку праці.

✍️ Ефективна комунікація: Не відправляти поштою, не йти самому і навіть не телефонувати, щоб повідомити або отримати інформацію. Сьогодні достатньо простого повідомлення в телеграм. Здатність користуватися електронною поштою, соцмережами дає змогу ефективно спілкуватися в цифровому середовищі.

☑️ Безпека: Уникати шахрайства, захищати особисті дані та зберігати інформацію в безпечному форматі — усе це забезпечує цифрова грамотність.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь