ЛІКАРІ РЕКОМЕНДУЮТЬ ХАРЧУВАННЯ В ЗИМКУ
Дата: 22.12.2023 08:46
Кількість переглядів: 191
Зима–пора підготовки до свят. Однак це також і час холодів та нестачі сонячного світла, тому зараз організм особливо потребує вітамінів, корисних мікро та макроелементів.
Взимку раціон має бути максимально різноманітним: до нього обов'язково повинні входити і м'ясо, і риба, і молочні продукти, і домашні цукерки. Не можна забувати про свіжі овочі, фрукти та зелень – головні джерела корисних елементів. Добре, що зараз у продажу багато продуктів рослинного походження, здатних підтримати здоров'я. Наприклад:
- Цитрусові: апельсини, мандарини, грейпфрути, лимони, помело, лайми. Всі вони в цю пору року свіжі, соковиті та ароматні. Користь цих плодів переоцінити складно: у них багато вітаміну С, який зміцнює імунну систему, захищає організм від вірусів та бактерій, прискорює загоєння ран та виконує багато інших функцій. Цитрусові багаті і на вітаміни групи В, необхідні для підтримки здоров'я нервової системи та головного мозку. У плодах також багато пектинів – розчинної клітковини, корисної для травлення.
- Авокадо – дуже корисний продукт. Він багатий на олеїнову кислоту, містить омега-3 і омега-6 кислоти, насичені жири, калій, вітаміни К і В9, багато клітковини; чудово втамовує голод і сприяє зниженню ваги. Авокадо поєднується з різними стравами: рибою, салатом, яйцями.
- Манго - багатий вітамінів С, А. Е, вітамінів групи В та високий вміст клітковини. Завдяки складу манго зміцнює імунітет, благотворно впливає на стан шкіри та волосся, покращує зір та знижує ризик розвитку серцево-судинних захворювань. А ще у фрукті є ендорфіни, вони покращують настрій та пам'ять. Дуже смачно сушене манго, але тим, хто стежить за вагою, слід пам'ятати, що деякі виробники посипають шматочки цукровою пудрою або вимочують у цукровому сиропі, щоб зробити їх солодшими. Тому, при покупці потрібно уважно читати склад продукту.
УРІЗНОМАНІТНЮЙТЕ СВІЙ РАЦІОН ТА БУДЬТЕ ЗДОРОВІ!
Фахівці Світловодського відділення ОРВ ДУ «Кіровоградський ОЦКПХ МОЗ»