Світловодська міська рада
Кіровоградська область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

   НЕ ДОПУСТІТЬ СПАЛАХУ !!!

Дата: 27.12.2023 08:13
Кількість переглядів: 125

                                     

        Новий рік - пора чудес, подарунків та приємного проведення часу. Новорічні і Різдвяні свята не за горами, традиційно прийнято святкувати з розмахом і великою кількістю їжі. Готуватися починають заздалегідь: прикрашають будинок, складають меню, купують продукти. Коли готується багато різноманітної їжі, зростають ризики виникнення гострих кишкових інфекційних захворювань.

        Гострі кишкові інфекції це велика група інфекційних хвороб, які викликаються різноманітними мікроорганізмами, об'єднані подібним характером проявів у вигляді порушень роботи шлунково-кишкового тракту та ознаків інтоксикації.

       Особливістю гострої кишкової інфекції є дуже короткий інкубаційний період, тобто проміжок часу між проникненням збудника в організм та появою перших симптомів складає від 30 хвилин до 24 годин  

               При захворюванні  виникають  наступні скарги:

- сильний спазмуючий біль, бурчання у животі, нудота та блювання;-

-діарея, яка швидко призводить до зневоднення;

- слабкість;

- головні болі;

- підвищення температури тіла;

       Джерелом інфекції є хвора людина з клінічними проявами інфекції або здоровий носій людина без клінічних проявів хвороби, проте збудник циркулює в її організмі, зберігається та виділяється у зовнішнє середовище.

      Шляхи передачі:

  • забруднені вода, предмети побуту, руки або харчові продукти, страви.

       Може сприяти виникненню кишкових інфекцій наступне:

 -  використання  неякісних продуктів;

 - залучення до приготування святкових страв осіб, які не проходять медогляди і можуть бути носіями;

відсутність гігієнічних навичок;

-  використання інвентаря не за призначенням;

- порушення правил обробки інвентаря, технології приготування стравособистої гігієни.

       З метою профілактики  рекомендуємо:

- до приготування страв  залучати тільки здорових  та грамотних осіб;

- не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб;

 - перед приготуванням їжі та перед її вживанням, після відвідування туалету, обовязково мити руки з милом;

- під час приготування мяса його потрібно добре проварювати та просмажувати, особливо вироби із фаршу;

- чітко дотримуватися технології приготування їжі та використовувати лише доброякісні продукти харчування;

- готові страви необхідно вживати свіжими, зберігати не більше 2-х годин (особливо салати) при температурі 2-6°С або, якщо страва готувалася заздалегідь її слід перед вживанням перекипятити, просмажити, а не розігріти до теплого;

-не підлягають зберіганню готові заправлені страви, заправляти їх необхідно перед вживанням;

- кондитерські вироби з масляним кремом зберігати при температурі 2-6°С не більше 36 годин, із заварним кремом не більше 6 годин;

- обовязково звертати увагу на умови зберігання продуктів харчування  та не допускати споживання продуктів у випадку закінчення терміну придатності або при найменшій підозрі щодо їх якості;

- використовувати для виготовлення страв яйця водоплавної птиці та сметану, виготовлену в домашніх умовах, тільки після термічної обробки.

- курячі яйця перед використанням слід обовязково мити,  молоко перед споживанням кипятити, непастеризований сир використовувати для страв, які піддаються термічній обробці;

- свіжі овочі та фрукти ретельно промивати проточною водою;

- не вживати продукти та напої при найменшій підозрі щодо їх якісності;

- зберігати продукти харчування тільки у спосіб, зазначений на упаковці, та у встановлений термін;

- важливо уникати сусідства сирої продукції та готових страв при зберіганні в холодильнику;

- не залишати страви зі святкового столу для споживання на наступні дні.

 

В разі наявності шлунково-кишкових розладів потрібно негайно звернутися до лікаря, не вдаючись до самолікування Звертатися до лікаря слід при перших ознаках недуги, інакше ускладнюється її перебіг і створюється загроза розповсюдження збудників. Тільки лікар, і ніхто інший, вирішує госпіталізувати хворого чи залишати його вдома.

 

 

                  Піклуйтесь про своє здоров’я та здоров’я своїх близьких!

 

 

 

 

Фахівці  Світловодського відділення ОРВ ДУ «Кіровоградський ОЦКПХ МОЗ»


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь