НЕ ДОПУСТІТЬ СПАЛАХУ !!!
Новий рік - пора чудес, подарунків та приємного проведення часу. Новорічні і Різдвяні свята не за горами, традиційно прийнято святкувати з розмахом і великою кількістю їжі. Готуватися починають заздалегідь: прикрашають будинок, складають меню, купують продукти. Коли готується багато різноманітної їжі, зростають ризики виникнення гострих кишкових інфекційних захворювань.
Гострі кишкові інфекції – це велика група інфекційних хвороб, які викликаються різноманітними мікроорганізмами, об'єднані подібним характером проявів у вигляді порушень роботи шлунково-кишкового тракту та ознаків інтоксикації.
Особливістю гострої кишкової інфекції є дуже короткий інкубаційний період, тобто проміжок часу між проникненням збудника в організм та появою перших симптомів складає від 30 хвилин до 24 годин
При захворюванні виникають наступні скарги:
- сильний спазмуючий біль, бурчання у животі, нудота та блювання;-
-діарея, яка швидко призводить до зневоднення;
- слабкість;
- головні болі;
- підвищення температури тіла;
Джерелом інфекції є хвора людина з клінічними проявами інфекції або здоровий носій – людина без клінічних проявів хвороби, проте збудник циркулює в її організмі, зберігається та виділяється у зовнішнє середовище.
Шляхи передачі:
- забруднені вода, предмети побуту, руки або харчові продукти, страви.
Може сприяти виникненню кишкових інфекцій наступне:
- використання неякісних продуктів;
- залучення до приготування святкових страв осіб, які не проходять медогляди і можуть бути носіями;
- відсутність гігієнічних навичок;
- використання інвентаря не за призначенням;
- порушення правил обробки інвентаря, технології приготування страв, особистої гігієни.
З метою профілактики рекомендуємо:
- до приготування страв залучати тільки здорових та грамотних осіб;
- не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб;
- перед приготуванням їжі та перед її вживанням, після відвідування туалету, обов’язково мити руки з милом;
- під час приготування м’яса його потрібно добре проварювати та просмажувати, особливо вироби із фаршу;
- чітко дотримуватися технології приготування їжі та використовувати лише доброякісні продукти харчування;
- готові страви необхідно вживати свіжими, зберігати не більше 2-х годин (особливо салати) при температурі 2-6°С або, якщо страва готувалася заздалегідь – її слід перед вживанням перекип’ятити, просмажити, а не розігріти “до теплого”;
-не підлягають зберіганню готові заправлені страви, заправляти їх необхідно перед вживанням;
- кондитерські вироби з масляним кремом зберігати при температурі 2-6°С не більше 36 годин, із заварним кремом – не більше 6 годин;
- обов’язково звертати увагу на умови зберігання продуктів харчування та не допускати споживання продуктів у випадку закінчення терміну придатності або при найменшій підозрі щодо їх якості;
- використовувати для виготовлення страв яйця водоплавної птиці та сметану, виготовлену в домашніх умовах, тільки після термічної обробки.
- курячі яйця перед використанням слід обов’язково мити, молоко перед споживанням – кип’ятити, непастеризований сир використовувати для страв, які піддаються термічній обробці;
- свіжі овочі та фрукти ретельно промивати проточною водою;
- не вживати продукти та напої при найменшій підозрі щодо їх якісності;
- зберігати продукти харчування тільки у спосіб, зазначений на упаковці, та у встановлений термін;
- важливо уникати сусідства сирої продукції та готових страв при зберіганні в холодильнику;
- не залишати страви зі святкового столу для споживання на наступні дні.
В разі наявності шлунково-кишкових розладів потрібно негайно звернутися до лікаря, не вдаючись до самолікування Звертатися до лікаря слід при перших ознаках недуги, інакше ускладнюється її перебіг і створюється загроза розповсюдження збудників. Тільки лікар, і ніхто інший, вирішує – госпіталізувати хворого чи залишати його вдома.
Піклуйтесь про своє здоров’я та здоров’я своїх близьких!
Фахівці Світловодського відділення ОРВ ДУ «Кіровоградський ОЦКПХ МОЗ»