Світловодська міська рада
Кіровоградська область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Обережно - СКАЗ!

Дата: 22.01.2024 13:26
Кількість переглядів: 163

Сказ — це гостре інфекційне захворювання тварин і людини, спричинене нейротропним вірусом сказу, яке характеризується ураженням центральної нервової системи. У разі зволікання з наданням кваліфікованої медичної допомоги смерть неминуча.

Джерелом та резервуаром збудника сказу є усі теплокровні тварини, з яких найбільш небезпечні для інфікування людини  м,ясоїдні (дикі та домашні). Людина може інфікуватися збудником сказу від хворої на сказ тварини через:

  • укус;
  • подряпину та мікроушкодження шкіри;
  • потрапляння контамінованої збудником сказу слини на слизові оболонки.

Доведена можливість аерогенно-контактного зараження, коли вірус пасивно потрапляє через кон’юнктиву, слизову ротоглотки,а також при трансплантації органів від померлих  від сказу людей.

З початку поточного року по Світловодській ТГ зареєстрований 2 випадки сказу ( дика лисиця та домашній кіт)  Останній випадок сказу зареєстрований у домашнього кота, постраджала  вся сім`я (3 особи). Кіт прожив у сімї`ї більш двох років.Жив на подвір`ї Звернула увагу неадекватна поведінка кота (рвався у будівлю, хватав за ноги). Коли його намагалися вигнати з будівлі та дати їжу, він укусив господарів. Його закрили в окремому приміщенні і він там через 6 діб помер. Господарі звернулися у ветлікарню, кіт направлен на експертизу до міста Кіровограду, де встановлен діагноз сказ. Постраждалим призначен курс антирабічних щеплень, першу дозу щеплення отримали.  Зараз знаходяться під наглядом.

Звертає на себе увагу збільшення скарг від населення  з приводу великої кількості тварин (собак, котів), що вільно знаходяться на вулицях, ринках міста..

Таким чином, епідемічна ситуація захворюваності людей на сказ та території Світловодської нестійка та є всі передумови для поширення цієї особливо-небезпечної інфекції. 

Загальними  причинами погіршення епідемічної ситуації по зоонозним інфекціям є: зростання популяції диких м’ясоїдних тварин; зростання кількості безпритульних  тварин(собак, котів) та випадків укусів ними людей; збільшення кількості мишовидних гризунів; недотримання власниками правил утримання домашніх тварин.

Важливу роль в цій проблемі відіграє свідомість громадян. Кожній людині, щоб запобігти захворюванню на зоонозні інфекції, необхідно :

  • не контактувати з бездомними та дикими тваринами, постійно пояснювати дітям небезпечність таких контактів;
  • якщо вкусила або ослинила підозріла тварина, потрібно промити рану теплою кип’яченою водою (бажано з господарським милом), потім обробити 5 краї рани % розчином спиртового настою йоду;
  • якомога швидше звернутися до медичної установи для проведення антирабічного щеплення, що проводяться за затвердженою схемою;
  • своєчасно, щороку  робити щеплення проти сказу домашнім тваринам та дотримуватись правил по їх утриманню.

Пам’ятайте! Сказ не можна вилікувати, його можна тільки попередити, якщо щеплення зробити своєчасно. Сказу можна повністю уникнути, якщо після укусу людина отримає необхідну медичну допомогу. Курс антирабічних щеплень призначають у разі ймовірного або наявного інфікування людини.

Якщо вас вкусила чи ослинила безпритульна або дика тварина, негайно зверніться до лікаря! Зволікання може коштувати життя!

 

Фахівці Світловодського відділення Олександрійського районного відділу

ДУ «Кіровоградський ОЦКПХ МОЗ»

 

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь