Питна вода повинна бути безпечною
Питна вода та її якість істотно впливають на всі фізіологічні та біохімічні процеси, що відбуваються в організмі людини, на стан її здоров’я. Отже, можна стверджувати, що якісні характеристики води, рівень її забруднення (бактеріального, хімічного, радіаційного) впливають на стан захворюваності населення.
У відповідності до вимог Державних санітарних норм та правил «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» ДСанПіН 2.2.4-171-10, затверджених наказом МОЗ України від 12.05.2010 № 400, питна вода призначена для споживання людиною, повинна відповідати таким гігієнічним вимогам: бути безпечною в епідемічному та радіаційному відношенні, мати сприятливі органолептичні властивості та нешкідливий хімічний склад.
Таким чином, для збереження власного здоров’я слід використовувати воду якісну, безпечну, без вмісту хімічних домішок та отруйних речовин, нарешті корисну за складом.
Особливо слід відмітити водний фактор передачі збудників багатьох інфекційних захворювань (холери, черевного тифу, сальмонельозу, лептоспірозу, гепатиту А, лямбліозу), гельмінтів. Спалахи, з водним шляхом передачі, завжди відрізняються гострим характером з ураженням великої кількості населення за короткий проміжок часу.
Source: http://www.dolc.dp.ua/wpress/?p=6376
Недопущення спалахів, групових випадків гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь у період воєнного стану особливо актуальне, зокрема пов’язаних з водним шляхом передачі.
У разі виникнення надзвичайних ситуацій на об’єктах централізованого водопостачання (руйнування об'єктів, мереж водопостачання або їх забруднення), джерела нецентралізованого водопостачання (бювети, колодязі, каптажі, свердловини) можуть виступати як альтернативні джерела для забезпечення мінімальних питних потреб населення.
По Україні за 2021 рік забруднена вода стала фактором передачі при 3 спалахах (4 %), постраждало 52 особи, з них 47 дітей (в закладах освіти Чернівецької, Одеської та Тернопільської областей), проти 2 спалахів (3,8 %), під час яких постраждало 41 особа, з них 37 дітей за 2020 рік.
Якщо ж виникає ситуація, коли доступ до безпечної питної води відсутній і населення змушене користуватися для споживання та приготування їжі водою з будь-яких інших наявних джерел, доцільно скористатись наступними порадами:
Не використовувати!!!
воду, на поверхні якої після струшування з’являється піна,
воду з неприємним підозрілим запахом (хімічним, бензиновим, трупним або іншим),
воду, яка має забарвлення, що видно на білому фоні.
Якщо вода не має таких ознак, далі необхідно провести її очищення та знезараження в домашніх умовах згідно з рекомендаціями, розробленими Міністерством охорони здоров’я України.
Кип’ятіння. Це найнадійніший спосіб знезараження води в умовах виживання. Варто кип'ятити воду протягом мінімум 10 хвилин, після чого дати їй відстоятися та обережно злити, не збовтавши осад, який зібрався на дні. Чим довше ви кип’ятите воду, тим більше патогенів буде знищено. Зберігайте кип’ячену воду в закритій тарі. За можливості, відстояну кип’ячену воду варто додатково очистити за допомогою побутового фільтра для води.
Якщо немає можливості термічно знезаразити воду, можна це зробити механічними способами (фільтрувати через чисті марлю, сухі гігієнічні серветки, перев'язувальний матеріал тощо) або хімічними речовинами.
Таблетки з активним хлором. Випускаються спеціальні препарати з вмістом активного хлору у вигляді таблеток. Кілька пігулок та 30-60 хвилин очікування, поки вони розчиняться у воді, - і можете споживати. Такі таблетки мають антибактеріальні властивості та мають великий термін придатності. Проте слід уважно вивчити інструкцію, на який об’єм води такий засіб розраховано.
Йод. Якщо спеціальних таблеток з хлором немає, то можна використати інші речовини, наприклад, спиртовий розчин йоду. Використовуйте цей метод у крайніх випадках! На літр води достатньо 3-4 крапель. Перш ніж пити, почекайте півгодини-годину. Така вода буде мати характерний смак, але так ви уникнете зневоднення. Особам з ураженою щитоподібною залозою краще утриматись від споживання надмірних доз йоду. І знов, якщо є можливість, після знезараження йодом слід профільтрувати воду через побутовий фільтр.
Марганцівка. Вона підійде для очищення води у невеликих об’ємах. Так, для знезараження 1 літру потрібно 1-2 грами розчину марганцівки або кілька кришталиків, щоб вода стала блідо-рожевого кольору. Вода яскраво-рожевого відтінку може призвести до подальших проблем із кишківником. Потрібно відстояти розчин пів години, а потім акуратно процідити (або пропустити через побутовий фільтр), залишивши осад на дні тари.
Активоване вугілля. Цей метод дозволяє прибрати неприємний запах води та незначні домішки і шкідливі речовини. На літр води потрібно 5 таблеток, які краще подрібнити (для збільшення активної площі). Подрібнене вугілля потрібно загорнути в марлю або іншу тканину, щоб пил від нього не потрапив у чисту воду. Знезараження води у такий спосіб триває щонайменше 8 годин.
Світловодське управління
Головного управління Держпродспоживслужби
в Кіровоградській област