Світловодська міська рада
Кіровоградська область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Чому важливе провітрювання приміщень в закладах освіти

Дата: 22.02.2024 13:30
Кількість переглядів: 80

Взимку діти частіше хворіють на респіраторні захворювання, ніж влітку. Для збереження здоров’я необхідно проводити провітрювання приміщень. Варто пам’ятати, що важливим є не лише чисте, а й в міру вологе повітря. Адже коли в приміщеннях надто сухо, людський організм є чутливішим до алергенів, бактерій та інших забруднень. Тому, Санітарним регламентом для дошкільних навчальних закладів передбачено ранковий огляд дітей та обов’язкове опитування батьків стосовно стану здоров’я дитини, проведення лабораторного контролю показників мікроклімату та концентрації СО2, СО в повітрі закритих приміщень закладів освіти. Такі ж вимірювання шкідливих речовин у повітрі навчальних приміщень та показників мікроклімату передбачені і Санітарним регламентом для закладів загальної середньої освіти.

Профілактичним заходом для того, аби позбутися пилу та інших шкідливих часточок у повітрі, різних мікроорганізмів і вірусів є провітрювання приміщень. У дошкільних навчальних закладах воно повинно відбуватися за вiдсутностi дiтей. Ефективним є наскрiзне або кутове провiтрювання. При цьому провiтрювання через туалетнi кiмнати забороняється.

Тривалiсть провітрювання приміщень у садочках залежить вiд температури зовнішнього повiтря, напрямку вiтру та ефективностi роботи опалювальної системи. Наскрiзне провiтрювання має проводитися кожнi 1,5 - 2 години, тривалiстю не менше 10 хвилин. У спальнях воно здiйснюється до та пiсля сну дiтей. У холодну пору року провiтрювання повинно бути закiнчене не пізніше нiж за 30 хвилин до приходу дітей iз занять або з прогулянки i за 30 хвилин до сну. Пiсля короткочасних провiтрювань допускається зниження температури повiтря у групових осередках до +19°C для дiтей 4–5 рокiв i до +18°C для дiтей старше 5 рокiв. Вiдносна вологiсть повiтря в примiщеннях, де перебувають дiти, повинна бути в межах 40–60%.

Навчальні приміщення закладів загальної середньої освіти провітрюють до початку занять і після їх закінчення та на перервах за відсутності дітей в приміщеннях. Тривалість провітрювання на малих перервах при температурі повітря на вулиці від +5 до 0 °C - 3-7 хвилин, від 0 до -5°C - 2-5 хвилин, від -5 до -10 °C - 1-3 хвилини, нижче -10 °C - 1-1,5 хвилин; на великих перервах та між змінами від +5 до 0°C - 20-30 хвилин, від 0 до -5°C - 15-25 хвилин, від -5 до -10 °C - 10-15 хвилин, нижче -10°C - 5-10 хвилин. Рекреації провітрюються під час навчальних занять.

Для дітей, які відвідують дошкільні навчальні заклади, необхідно проводити прогулянки на вiдкритому повiтрi не рiдше 2 разiв на день при температурi повiтря не нижче -16°C. Оптимальний час перебування на вiдкритому повiтрi - 3,5 - 4 години на день з достатньою руховою активнiстю. Основними причинами скорочення тривалості перебування на свіжому повiтрi є погiршення самопочуття, порушення стану здоров’я дітей, ускладнення метеоумов.

Враховуючи, що в більшості закладів освіти області зимові канікули вже позаду та у зв’язку із захворюваністю на грип та гострі респіраторні інфекції (ГРІ) серед дітей та підлітків, з метою запобігання виникненню та локалізації групових осередків грипу та ГРІ, нагадуємо керівникам закладів освіти області про необхідність дотримання повітряно-теплового режиму, проведення профілактичних, протиепідемічних та дезінфікуючих заходів.

Відповідно до Закону України від 06.09.2023 № 2573-ІХ «Про систему громадського здоров’я», органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи, організації, власники та адміністрація закладів освіти та фізичні особи, які організовують або здійснюють навчальний та виховний процес, зобов’язані забезпечити умови, що відповідають вимогам державних медико-санітарних нормативів та правил, здійснювати заходи, спрямовані на збереження і зміцнення здоров’я, популяризацію здорового способу життя.

 

 

Олександрійське районне управління

Головного управління Держпродспоживслужби

в Кіровоградській області

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь