Світловодська міська рада
Кіровоградська область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Реформація шкіл в країні : Як функціонуватимуть ліцеї та гімназії Світловодської МТГ

Дата: 28.03.2024 08:41
Кількість переглядів: 146

До 1 вересня 2024 року органи місцевого самоврядування разом з педагогічним складом громади мають затвердити плани формування мережі закладів освіти.

У МОН вже розробили державний стандарт старшої профільної школи. А це:

  • профільна старша школа, яка має окрему мету: не тільки надати

знання, але й допомогти школярам обрати напрямок, за яким вони хочуть

навчатися. Зарахування дітей до державних, комунальних і корпоративних ліцеїв для здобуття профільної середньої освіти (9-11(12) класи) відбуватиметься на конкурсних засадах.

  • школа яка є 12-річною., першими за новою програмою навчатимуться десятикласники 2027 року, ті, що починали навчання за системою Нової української школи.
  • початкова школа функціонує, як окрема юридична особа.

      Стаття 35 Закону України Про повну загальну середню освіту. Типи закладів освіти, що забезпечують здобуття повної загальної середньої освіти. Здобуття повної загальної середньої освіти на певному рівні забезпечують: початкова школа, що забезпечує здобуття початкової освіти; гімназія, що забезпечує здобуття базової середньої освіти; ліцей, що забезпечує здобуття профільної середньої освіти.

Початкова школа функціонує як окрема юридична особа або як структурний підрозділ гімназії. За рішенням засновника ліцей може також забезпечувати здобуття базової середньої освіти та, як виняток, здобуття початкової освіти.

Гімназія та ліцей функціонують як окремі юридичні особи.

 

  • на паралелях 10-12 класів має бути не менше двох класів із не менше трьома профілями навчання;

 

 

Зазначимо, що загалом мережу ліцеїв в області необхідно сформувати до 1 вересня 2024 року відповідно до Закону України «Про внесення змін до деяких Законів України щодо вдосконалення механізмів формування мережі ліцеїв для запровадження якісної профільної освіти» від 15 липня 2021 року.

 

Відповідно, у програмі реформування мережі змінили терміни реалізації - з 2024 року на 2027. За цей період кожна громада країни має остаточно вирішити які учбові заклади стають ліцеями, а які гімназіями.

 

Освітня реформа передбачає поступовий перехід на 12-річне навчання, профільну старшу школу (ліцеї), в яких учні здобуватимуть профільну освіту на основі поєднання змісту освіти, визначеного стандартом профільної середньої освіти, і поглибленого вивчення окремих предметів з урахуванням здібностей та освітніх потреб учнів з орієнтацією на продовженнях навчання на вищих рівнях освіти;

 

Тобто у новому 2024-2025 учбовому році, першачків набиратиме лише корпус молодшої школи ліцею, а 10-й клас лише корпус профільної старшої школи.

До прикладу:

  • Якщо ваша дитина, зараз, навчається у 2-му чи 3-му класі і знаходиться в корпусі ліцею старшої школи, то до 4-го класу вона продовжує навчання в цьому ж корпусі.
  •   Якщо ваша дитина навчається у 5-му чи 6-му класі, в корпусі молодшої школи, то вона продовжує навчання в цьому ж корпусі до 6-го класу включно, після чого може перейти до корпусу старшої школи.
  • Відповідно, школярі після 9-го класу продовжують навчання у корпусі старшої школи.

Саме такий перехід, за вимогами закону та МОН, є безболісний і

поступовий.

 

Якщо ліцей не виконує ліцензійних вимог та вимог чинного законодавства, то з 2027 року він стає гімназією.

  • гімназії надаватимуть базову освіту (5-9 класи), старших класів у гімназіях не буде;
  • втрата робочих місць (втрачається біля 20-ти ставок педагогічних працівників старшої школи).

 

 

Серйозним викликом є те, що чимало батьків учнів не хочуть сприйняти реальність, що не матимуть у майбутньому старшу школу у своїй громаді, тобто міркують лише про «зараз».

 

Але ми маємо вже думати про те, як забезпечити освіту в старшій школі для дітей незалежно від місця їхнього народження та проживання.

 

Через демографічну кризу найбільше учнів у модернізованих ліцеях буде в проміжку між 2027 і 2030 роками, а в наступні роки дітей ставатиме менше, адже вже зараз за статистикою, у 2023 році в Світловодській громаді не було навіть 200 фактів народжуваності.

Зазначимо, що вже цього року в нашій громаді в закладах загальної середньої освіти менше на164 учні, в порівнянні з попереднім навчальним роком. Саме тому для нас важливо планувати заходи з побудови ефективної мережі з урахуванням демографічних тенденцій.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь