Світловодська міська рада
Кіровоградська область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Запорука здоровя –вчасно проведені щеплення

Дата: 24.04.2024 09:49
Кількість переглядів: 56

В Україні, за ініціативи ВООЗ, щорічно у квітні, починаючи з 2005 року, проводиться Європейський тиждень імунізації.

Всесвітній тиждень імунізації проводиться в останній тиждень квітня, щоб привернути увагу до колективних дій, необхідних для захисту кожної людини від вакцино-керованих хвороб (поліомієліт, кір та краснуха, гепатит, дифтерія, грип, вітряна віспа,скарлатина,кашлюк, правець).

Метою події є підвищити обізнаність громадян про важливість імунізації як методу запобігання виникненню захворювань і захисту життя й здоров`я.

Єдиним захистом від хвороб перелічених інфекцій є профілактичне щеплення.

Широкий резонанс Європейського тижня імунізації особливо важливий  в умовах воєнного стану і є не найбільш ефективний метод убезпечити себе та своїх дітей від тяжких захворювань і їхніх наслідків.

Імунізація (за визначенням Всесвітньої організації охорони здоровя) це процес, завдяки якому людина набуває імунітет, або стає несприйнятливою до інфекційної хвороби, що зазвичай здійснюється шляхом введення вакцини.

 Вакцини стимулюють власну імунну систему організму до захисту людини від відповідної інфекції  або хвороби.

Окрім обовязкових існують рекомендовані щеплення, які активно застосовуються у світі для попередження таких захворювань, як пневмококова інфекція, менінгіт, ротавірусний гастроентерит, грип, вітряна віспа, попередження таких захворювань, як пневмококова інфекція, менінгіт гепатит А, папіломавірусна інфекція, жовта лихоманка тощо. Їх часто роблять за епідемічними показаннями та для виїзду за кордон в країни, ендемічно не благополучні з цих інфекцій.

Велике значення у протистоянні інфекції є  колективний імунітет, який досягається  при охопленні вакцинацією на рівні 95%.

Лише спільними зусиллями громадськості, медиків та представників влади, які визнають цю проблему, зможемо досягти змін на краще

 У звязку з військовою агресією російської федерації значно знизилось охоплення населення вакцинацією та колективний імунітет, що підвищує ймовірність виникнення та епідемічного поширення інфекційних захворювань. Цьому також сприяє масова міграція населення, скупчення людей в прихистках, підвищений ризик травмування, часом недоступність якісної медичної допомоги та ослаблення імунітету на фоні постійного стресу.

Вакцинація вважається одним із найбільш ефективних та економічно доцільних заходів медичного втручання в епідемічний процес, які існують на теперішній час, у звязку з відчутним зниженням розповсюдженості та спалахів захворювань, які попереджаються за допомогою профілактичних щеплень.

Вакцинація є невідємним правом людини на здорове і повноцінне життя та найефективнішою зброєю у подоланні інфекційних хвороб.

Також ВООЗ прийнята Програма дій в області імунізації на період до 2030 р.

У нашій державі діє Календар профілактичних щеплень, який за останні два десятиліття переглядався пять разівТакий календар для будь-якої країни є основою основ для проведення ефективної рутинної вакцинації.

Переривання планової вакцинації відповідно до календаря профілактичних щеплень навіть на короткий період підвищує ймовірність спалахів інфекцій і захворювань, які попереджає вакцинація.

В Україні всі діти мають обовязково отримати щеплення проти десяти захворювань: туберкульозу, поліомієліту, дифтерії, кашлюка, правця, кору, гепатиту В, гемофільної інфекції, краснухи, епідемічного паротиту. Ці вакцини безплатні, адже їх закуповують державним коштом.

Захистить себе та своїх близьких, зробіть необхідні щеплення при першій можливості.

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь