Світловодська міська рада
Кіровоградська область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Хвороба Лайма – небезпечна і підступна

Дата: 02.05.2024 11:22
Кількість переглядів: 140

Хоча весняне тепло ще дуже нестабільне, в Україні почастішали випадки укусів кліщів. Одночасно в Україні в цілому, і в області зокрема, простежується тенденція до зростання кількості випадків інфікування хворобою Лайма.

 

Хвороба Лайма, або кліщовий борреліоз, є інфекційним захворюванням, збудником якого є спірохети - Боррель. Свою назву хвороба отримала завдяки містечку Лайм у США, де вперше почала вивчатися. Передається хвороба за допомогою укусу зараженого спірохетами кліща і вражає нервову систему людини, серце, опорно-руховий апарат і шкіру.  Інкубаційний період (період з моменту зараження збудником до появи перших клінічних ознак) триває від 2 до 30 днів, у середньому 14 днів.

 

Які симптоми хвороби Лайма?

По-перше, місце, куди вкусив кліщ, червоніє,  пляма постійно збільшується, іноді досягаючи 60 сантиметрів і навіть більше. У середньому, розміри почервоніння становлять не більше 10 сантиметрів, форму має круглу або овальну. Протягом часу пляма може збліднути або прийняти синюшний відтінок, в середині плями, там, де був проведений укус, спостерігається рубець.

 

По-друге, через кілька тижнів , якщо пляму не лікувати, вона зникає, а по закінченні місяця починаються перші симптоми ураження серця, суглобів, нервової системи.

По-третє, проявляються такі ознаки хвороби , які схожі з симптомами грипу, тобто, загальна слабкість, лихоманка, біль в м'язах, втома, біль у горлі. По-четверте , можливі паралічі, шкіра втрачає чутливість, втрачається слух. Пом'ятайте , з’являється підвищене серцебиття, аритмія, біль у грудях.

 

Період  активності триватиме майже до кінця осені, та пік припадає на травень-червень, а також вересень-жовтень.  Кліщів можна зустріти не лише на природі, їх багато й на міських газонах. Вони не стрибають на людину з дерева, не женуться за нею, проте можуть залізти на тіло, коли людина відпочиватиме. Водиться кліщ, та їх носії, переважно у листяних посадках. Вільні від кліщів лише хвойні ліси, так як фітонциди хвої діють на них згубно.

 

У квітні  поточного року фахівцями  Світловодського відділення Олександрійського районного відділу ДУ «Кіровоградський ОЦКПХ МОЗ»  обстежені території парків та скверів на наявність заражених хворобою Лайма комах, а  саме  на териториях мвітловодськ (парк ім.Т.Г. Шевченко, сквер Приморський, кладовище), смт.Власівка (парк «Ласкаво просимо»), с.Подорожне (зупинка автотранспорту, кладовище) відібрано 72 зразка кліщів. При лабораторном дослідженні зразків у лабораторії особливо небезпечних інфекцій Кіровоградського обласного центру контролю та профілактики хвороб  у 10%(у 7зразках)( у 2023році тільки у 2%) виявлен збудник інфекції (Borrelii burqdorferi) , який  визиває хворобу Лайма.

Лабораторні дослідження зразків кліщів від населення  приймаються  у лабораторії особливо небезпечних інфекцій Кіровоградського обласного центру контролю та профілактики хвороб за їх заявою 

Рекомендації, як уникнути укусів кліщів:

- подбати про відповідні одяг та взуття під час прогулянки (біле чи світле з довгим рукавом, має закрити повністю ноги);

-застосувати засоби для відлякування комахепеленти та акарциди;

-після прогулянки ретельно оглядати тіло щодо кліщив.

Важливо!

         Якщо ви виявили на собі кліща, не займайтеся самолікуванням, зверніться до закладу охорони здоров’я, де вам в умовах інфекційного контролю видалять комаху та нададуть  кваліфіковану допомогу.

Бережіть себе і остерігайте своїх рідних і близьких від небезпечної інфекції !

 

 

 

Фахівці Світловодського відділення Олександрійського районного відділу ДУ «Кіровоградський ОЦКПХ МОЗ»

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь