Світловодська міська рада
Кіровоградська область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Підвищений артеріальний тиск і його профілактика у межах європейського тижня громадського здоров`я

Дата: 15.05.2024 14:35
Кількість переглядів: 90

Цьогоріч з 13 по 17 травня в Україні вшосте відбувається Європейський тиждень громадського здоров’я. Європейський тиждень громадського здоров’я започаткували у 2019 року. Здоров’я українців залишається найважливішим пріоритетом країни. Система громадського здоров'я в Україні має на меті зміцнити здоров’я населення, запобігти хворобам, поліпшити якість та продовжити тривалість життя населення.

На даний час  звертає увагу артеріальна гіпертонія, яка разом з іншими серцево- судинними захворюваннями посідає перше місце у світі та Україні за показниками смертності. Підвищений артеріальний тиск, або артеріальна гіпертензія, є найвагомішим чинником розвитку інфаркту міокарда та інсульту. Понад 1.5 млрд. людей на Землі страждають на це підступне захворювання, Однак вчені довели, що 80%  таких смертей можна уникнути.

За даними статистики  близько 45 відсотків хворих людей не знають, що вони мають високий артеріальний тиск. Про масштаби цієї проблеми у світі свідчить той факт, що гіпертонія виявляється у кожної третьої дорослої людини.
Частка людей з підвищеним кров’яним тиском з віком зростає — від однієї людини з десяти у віці від 20 до 40 років до п’яти з десяти у віці від 50 до 60 років. Вказаний чинник ризику спричиняє 2/3 усіх хвороб системи кровообігу і щорічно призводить до більш ніж дев’яти мільйонів випадків смертей у світі.
Значна поширеність артеріальної гіпертензії серед населення обумовила збільшення кількості хвороб системи кровообігу за останнє десятиліття втричі.

При артеріальній гіпертонії спостерігається постійно підвищений систолічний або діастолічний артеріальний тиск (140/90 мм.рт. ст) .

Приблизно 90-95% випадків артеріальної гіпертонії відносяться до категорії первинної гіпертонії, яка характеризується появою високого кров’яного тиску без будь-яких очевидних причин. Решта 5-10% випадків артеріальної гіпертонії, яку називають вторинною, симптоматичною гіпертонією, спричиняються хворобами інших органів і систем (нирок, артерій, серця або ендокринної системи). Загалом існує понад 50 захворювань та клінічних станів, що можуть призводити до розвитку вторинної артеріальної гіпертонії.

Артеріальна гіпертонія частіше виникає у людей похилого віку, проте починається захворювання в молодому, а інколи навіть і в дитячому віці.

Багато років артеріальна гіпертонія вражає серце і судини, і якщо не проводиться своєчасне і кваліфіковане лікування, викликає інфаркт, стенокардію, інсульт, сліпоту, захворювання нирок, слабкість серцевого м’яза з розвитком серцевої недостатності.

З метою зниження показника захворюваності і смертності від серцево-судинних захворювань в Україні створена Урядова програма «Доступні ліки», за якою пацієнт з підвищеним тиском може безкоштовно, або з невеликою доплатою постійно отримувати ліки, що знижують тиск.

Людина з артеріальною гіпертонією має знати, що лікування її є пожиттєвим, тобто нормалізація тиску забезпечується за допомогою фармакологічних препаратів та ведення здорового способу життя, а саме:

- обмеження вживання кухонної солі до 5 грамів на добу;

- зменшення маси тіла при її надлишку;

- обмеження вживання алкогольних напоїв;

- зменшення вживання насичених жирів, солодощів та холестерину;

- відмову від паління;

- підвищення фізичної активності в години дозвілля;

  психоемоційне розвантаження та релаксацію;

-  уникати стресів;

- своєчасні профілактичні обстеження, які проводяться 1 раз на рік за наявністю факторів ризику,

кожні 2 роки, якщо виявлені  фактори ризику у пацієнта.

 

За даними ВООЗ, профілактика  спрямована на зміну способу життя.  Універсальною «вакциною» проти артеріальної гіпертонії є застосування перелічених заходів, що сприяє зменшенню  нових випадків до 50%.

Контрольований артеріальний тиск – шлях до продовження повноцінного життя!

ФАХІВЦІ СВІТЛОВОДСЬКОГО ВІДДІЛЕННЯ ОЛЕКСАНДРІЙСЬКОГО РАЙОННОГО ВІДДІЛУ ДУ «КІРОВОГРАДСЬКИЙ ОЦКПХ МОЗ»

Фото без опису

 

 

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь