Світловодська міська рада
Кіровоградська область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

До відома громадян:  як зареєструватися  підприємцем

Дата: 30.05.2024 11:17
Кількість переглядів: 114

Якщо фізична особа вирішила зареєструватись підприємцем треба звернутися із відповідною заявою до суб’єкта держреєстрації або до нотаріуса (далі — держреєстратор).

Відповідно до Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань» 15.05. 2003 р. (далі — Закон № 755) та Порядку державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань, що не мають статусу юридичної особи, затвердженого наказом Мін’юсту України від 09.02.2016 р. № 359/5 (далі — Порядок № 359/5), заяву та відповідні документи для державної реєстрації подаються  в паперовій або в електронній формі.

У паперовій формі заява та документи подаються особисто заявником або поштовим відправленням. Заява про державну реєстрацію підписується заявником. У разі подання заяви для державної реєстрації поштовим відправленням справжність підпису заявника повинен бути нотаріально засвідчений, а сама заява викладена на нотаріальному бланку.

Якщо особа самостійно не може звернутись до держреєстратора, вона може це зробити  через представника. В такому випадку доведеться додатково надати примірник оригіналу (нотаріально засвідчену копію) документа, що підтверджує його повноваження (крім випадку, коли відомості про повноваження цього представника містяться в Єдиному державному реєстрі).

Для проведення державної реєстрації фізичної особи підприємцем подається відповідної форми заява. На офіційному сайті Мінюсту розміщено форми заяв у сфері державної реєстрації (https://minjust.gov.ua/). Звертаю увагу, що при заповненні заяви  крім особистих відомостей, видів діяльності та засобів зв’язку  можна також вказати відомості про обрання системи оподаткування (за бажанням).

Якщо фізична особа, яка досягла 16 років і воліє займатися підприємницькою діяльністю, але не має повної цивільної дієздатності, крім заяви, ще необхідна нотаріально засвідчена письмова згода батьків (усиновлювачів) або піклувальника чи органу опіки та піклування.

У разі державної реєстрації фізичної особи, яка самостійно або із членами сім’ї створює сімейне фермерське господарство потрібен договір (декларацію) про створення сімейного фермерського господарства .

 

 

Як альтернатива можна зареєструватись підприємцем онлайн через портал Дія. Особливості проведення державної реєстрації за заявами в електронній формі викладено в розділі IV Порядку № 359/5. Для цього необхідно подати заяву на державну реєстрацію ФОП на порталі Дія в розділі «Підприємництво». Подача заяви можлива за наявності електронного цифрового підпису.

За результатом проведеної реєстраційної дії державний реєстратор за допомогою програмних засобів ведення Єдиного державного реєстру формує з нього виписку - документ який містить відомості про фізичну особу - підприємця (у тому числі про взяття на облік в органах державної статистики та податкових органах), а також про проведену реєстраційну дію. Виписка з Єдиного державного реєстру у паперовій формі надається з проставленням підпису та печатки державного реєстратора. Звертаю увагу, що у разі онлайн реєстрації виписка надходить в електронному вигляді без підпису і печатки реєстратора. У разі виникнення питань з приводу проведеної онлайн реєстрації їх можна вирішити через чат бот на порталі Дія.

Відділ державної реєстрації апарату

виконавчого комітету

Світловодської міської ради


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь