Профілактика гострих кишкових інфекцій
Гострі кишкові інфекції (ГКІ)– найпоширеніші інфекційні захворювання, які можуть привести до серйознійших ускладнень. Особливу увагу займають у теплий період року. У 2024 році вже зареєстровано до 10 осіб, з них до 30% дітей. Механізм передачі фекально-оральний. Вражає переважно шлунково-кишковий тракт (дизентерія (шигельоз), черевний тиф, сальмонельоз, холера та інші).
Основними причинами захворювання є вживання інфікованих патогенними мікроорганізмами (бактеріями, вірусами, найпростішими та ін.) продуктів харчування та питної води, нехтування елементарними правилами особистої гігієни, порушення технології приготування їжі, зберігання харчових продуктів в антисанітарних умовах, без належного температурного режиму тощо.
Після потрапляння збудника в організм хвороба проявляється не відразу. Це так званий прихований, інкубаційний період, який, як правило, триває від декількох годин до 7 днів. До кінця цього періоду у хворих підвищується температура, погіршується апетит, з'являються слабкість, нудота, болі в животі, блювота, частий рідкий стілець.
Захворювання ГКІ може протікати також у вигляді здорового носійства інфекції. Хворі або носії становлять небезпеку для оточуючих, так як з фекаліями виділяється величезна кількість збудників в навколишнє середовище. Далі через забруднену воду, предмети побуту, руки або харчові продукти збудники ГКІ знову потрапляють в кишечник здорової людини.
Деякі захворювання протікають в легкій формі, тому хворі не звертаються до лікаря, а займаються самолікуванням. Це може привести до небажаних наслідків.
Для профілактики гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь необхідно:
-
дотримуватись правил особистої гігієни: обов’язково мити руки з милом після кожного відвідування вбиральні, а також перед приготуванням і вживанням їжі;
-
не використовувати воду з невідомих, неперевірених джерел водопостачання, для пиття краще вживати бутильовану або свіжопереварену воду, компоти, чай, соки;
-
неухильно дотримуватись технології приготування страв, термінів придатності до споживання харчових продуктів, особливо тих, що швидко псуються;
-
сирі харчові продукти та готові страви зберігати окремо;
-
швидкопсувні харчові продукти, готові страви зберігати при to не вище +2+6 оС;
-
не пастеризоване молоко перед вживанням обов’язково кип’ятити;
-
сирі овочі, фрукти та ягоди старанно мити водопровідною водою і ополіскувати окропом;
-
овочеві салати приправляти оцтом або розчином лимонної кислоти;
-
утриматись від приготування заливних м’ясних та рибних страв у теплий період року;
-
не купувати на ринках, у випадкових осіб та у невизначених для торгівлі місцях м’ясні продукти, в’ялену та копчену рибу, ковбасні та кулінарні вироби домашнього приготування;
-
купатися тільки у встановлених місцях. При купанні у водоймах і басейнах не допускати попадання води в рот.
Будьте обережні! При появі симптомів кишкових захворювань не займайтесь самолікуванням, а негайно звертайтесь до лікаря! Не ризикуйте своїм здоров’ям та життям!
ФАХІВЦІ СВІТЛОВОДСЬКОГО ВІДІЛЕННЯ ОЛЕКСАНДРІЙСЬКОГО РАЙОННОГО ВІДДІЛУ ДУ «КІРОВОГРАДСЬКИЙ ОЦКПХ МОЗ»