Світловодська міська рада
Кіровоградська область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Профілактика гострих кишкових інфекцій

Дата: 13.06.2024 13:33
Кількість переглядів: 87

 

         Гострі кишкові інфекції (ГКІ)– найпоширеніші інфекційні захворювання, які можуть привести до серйознійших ускладнень. Особливу увагу  займають у теплий період року. У 2024 році вже зареєстровано  до 10  осіб, з них до 30% дітей. Механізм передачі  фекально-оральний. Вражає переважно шлунково-кишковий тракт (дизентерія (шигельоз), черевний тиф, сальмонельоз, холера та інші).

    Основними причинами захворювання є вживання інфікованих патогенними мікроорганізмами (бактеріями, вірусами, найпростішими та ін.) продуктів харчування та питної води, нехтування елементарними правилами особистої гігієни, порушення технології приготування їжі, зберігання харчових продуктів в антисанітарних умовах, без належного температурного режиму тощо.

        Після потрапляння збудника в організм хвороба проявляється не відразу. Це так званий прихований, інкубаційний період, який, як правило, триває від декількох годин до 7 днів. До кінця цього періоду у хворих підвищується температура, погіршується апетит, з'являються слабкість, нудота, болі в животі, блювота, частий рідкий стілець.

      Захворювання ГКІ може протікати також у вигляді здорового носійства інфекції. Хворі або носії становлять небезпеку для оточуючих, так як з фекаліями виділяється величезна кількість збудників в навколишнє середовище. Далі через забруднену воду, предмети побуту, руки або харчові продукти збудники ГКІ знову потрапляють в кишечник здорової людини.

      Деякі захворювання протікають в легкій формі, тому хворі не звертаються до лікаря, а займаються самолікуванням. Це може привести до небажаних наслідків.

    Для профілактики гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь необхідно:

  • дотримуватись правил особистої гігієни: обов’язково мити руки з милом після кожного відвідування вбиральні, а також перед приготуванням і вживанням їжі;

  • не використовувати воду з невідомих, неперевірених джерел водопостачання, для пиття краще вживати бутильовану або свіжопереварену воду, компоти, чай, соки;

  • неухильно дотримуватись технології приготування страв, термінів придатності до споживання харчових продуктів, особливо тих, що швидко псуються;

  • сирі харчові продукти та готові страви зберігати окремо;

  • швидкопсувні харчові продукти, готові страви зберігати при to не вище +2+6 оС;

  • не пастеризоване молоко перед вживанням обов’язково кип’ятити;

  • сирі овочі, фрукти та ягоди старанно мити водопровідною водою і ополіскувати окропом;

  • овочеві салати приправляти оцтом або розчином лимонної кислоти;

  • утриматись від приготування заливних м’ясних та рибних страв у теплий період року;

  • не купувати на ринках, у випадкових осіб та у невизначених для торгівлі місцях м’ясні продукти, в’ялену та копчену рибу, ковбасні та кулінарні вироби домашнього приготування;

  • купатися тільки у встановлених місцях. При купанні у водоймах і басейнах не допускати попадання води в рот.

 

      Будьте обережні! При появі симптомів кишкових захворювань не займайтесь самолікуванням, а негайно звертайтесь до лікаря! Не ризикуйте своїм здоров’ям та життям!

 

Фото без опису

 

ФАХІВЦІ СВІТЛОВОДСЬКОГО ВІДІЛЕННЯ ОЛЕКСАНДРІЙСЬКОГО РАЙОННОГО ВІДДІЛУ ДУ «КІРОВОГРАДСЬКИЙ ОЦКПХ МОЗ»

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь