За 2023 рік в Україні зареєстрували 74 осередки ботулізму, внаслідок яких захворіли 96 людей, з них 5 дітей.
3 випадки стали летальними. Найбільше випадків ботулізму зареєстровано в Житомирській та Чернігівській областях. Понад половина хворих (57,1%) захворіли через вживання консервованих продуктів, 33,3% — через в’ялену/сушену рибу домашнього приготування".
В Кіровоградській області за 2023 рік зарєєстровано 3 випадки, у т.ч. у 1 дитини. З початку 2024 року від ботулізму постраждало 38 людей.
Враховуючи особливості розташування Світловодської та Великоандрусівської територіальних громад (біля річок та водосховища) питання профілактики ботулізму є дуже актуальним, так як населення займається переробкою риби в домашніх умова. Пропонуємо згадати що ж таке ботулізм і в чому його небезпека для здоров'я і життя людини.
Ботулі́зм —це тяжке харчове отруєння, зумовлене споживанням продуктів, в яких накопичилися ботулотоксини. Інкубаційний період становить від 2 годин до 10 днів, найчастіше 8-36 годин. Летальність від ботулізму становить від 37 до 100%.
Ботулотоксин - одна з найсильніших у природі отрут. Його смертельна доза для людини становить лише 0,3мкг. Хвороба характеризується міоплегією (біль в м’язах) та офтальмоплегією (порушення зору, двоїння предметів), парезом кишечника, розладами вегетативної інервації, при тяжкому перебігу - бульбарним синдромом (порушення ковтання) і гострою дихальною недостатністю (утруднене дихання).
Мікроорганізми, збудники ботулізму – клостридії, які активно виділяють токсини в умовах відсутності кисню. Саме такі умови є в щільних харчових продуктах і герметично закритих банках, і особливо: в шинці, окороках, копченій та в’яленій рибі, м’ясній та рибній тушонці, овочевих консервах і грибах домашнього приготування.
Розпізнати заражений продукт практично не можливо, адже заражена токсином продукція не має видимих змін та ознак. Проте, існують деякі правила профілактики ботулізму, якими не варто нехтувати:
1.Головне – ретельне дотримання технології приготування копченостей, солінь, консервованих продуктів, як в домашніх умовах, так і на підприємствах громадського харчування.
2.В жодному разі не вживайте їжу:
* із здутих банок, банок з нещільно закритою, або ввігнутою кришкою;
* з банок, вміст яких має підозрілий вигляд;
- з банок, які зберігаються понад один рік.
3.Ніколи не купуйте консервовані продукти, виготовлені в домашніх умовах, у тому числі кров’яну і ліверну ковбасу, солену чи копчену рибу, буженину, шинку, консервовані гриби у випадкових осіб - «з рук» на ринках і вулицях.
4.Негайно знищуйте підозрілий продукт без усякого сумніву.
Нагадуємо, що першими проявами ботулізму є скарги на порушення зору: зниження його гостроти, „туман” або „сітка” перед очима, двоїння предметів. Багато хворих скаржаться на здуття живота, сухість у роті, утруднене ковтання. Наявність тих чи інших симптомів залежить від кількості токсину, що потрапив до організму та клінічної форми, за якою розвивається захворювання.
Найгіршим є те, що в разі відсутності своєчасного специфічного лікування, хвороба, в переважній більшості випадків, призводить до смерті.
При перших же ознаках захворювання необхідно терміново звертатись за медичною допомогою!
Варто наголосити, що зараження від людини до людини не відбувається.
Шановні мешканці міста !!! Дотримуйтесь правил профілактики, бережіть себе.
Фахівці Світловодського відділення Олександрійського районного відділу ДУ «Кіровоградський ОЦКПХ МОЗ »