Світловодська міська рада
Кіровоградська область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ДО УВАГИ СУБ’ЄКТІВ ГОСПОДАРЮВАННЯ !

Дата: 03.07.2024 13:19
Кількість переглядів: 106

Звертаємо Вашу увагу на необхідності дотримання вимог державних будівельних норм стосовно задоволення потреб осіб з обмеженими можливостями під час проектування та будівництва нових, проведення реконструкції та капітальних ремонтів існуючих будівель  та приміщень!

Законодавство України містить загальну вимогу до підприємств, установ та організацій створювати умови для безперешкодного доступу осіб з інвалідністю до об’єктів громадського та цивільного призначення, благоустрою, транспортної інфраструктури, дорожнього сервісу. Більш того, планування і забудова населених пунктів, формування мікрорайонів, проектування, будівництво і реконструкція цих об’єктів без пристосування для використання особами з інвалідністю не допускаються. У разі якщо об’єкт неможливо повністю пристосувати для потреб осіб з інвалідністю, закон передбачає, що за погодженням з громадськими об’єднаннями осіб з інвалідністю здійснюється їх розумне пристосування з урахуванням універсального дизайну. Універсальний дизайн будівель і споруд — це дизайн, максимально придатний для використання усіма категоріями населення без необхідності додаткової адаптації. Фінансування заходів пристосування закон покладає на власників (балансоутримувачів) об’єктів або орендарів згідно із договором оренди. В свою чергу, Державні будівельні норми «Інклюзивність будівель і споруд. Основні положення ДБН В.2.2.-40:2018» встановлюють обов’язкові вимоги технічного характеру до об’єкта нормування у будівництві, тобто конкретні технічні вимоги до будівлі, дотримання яких робить останню інклюзивною. Названі ДБН регулюють широке коло питань, від вимог до планування пішохідних шляхів, будівель і споруд, ширини дверних отворів та коридорів, обладнання і характеристик зовнішніх і внутрішніх пандусів аж до вимог до засобів орієнтування.

Поза тим, окремі спеціалізовані вимоги щодо інклюзивності містять також державні будівельні норми для окремих видів будівель і споруд, наприклад ДБН В.2.2-4:2018 «Заклади дошкільної освіти» та ДБН В.2.2-3:2018 «Заклади освіти».

Державні будівельні норми В.2.2.-40:2018 «Інклюзивність будівель і споруд. Основні положення» поширюються на проектування, будівництво нових та реконструкцію, капітальний ремонт та технічне переоснащення існуючих житлових будинків та громадських будівель і споруд, а також на їх розумне пристосування до потреб осіб з інвалідністю. Розумне пристосування – це індивідуальне планувальне рішення для конкретної будівлі, яке забезпечує маломобільним групам населення мінімальний стандарт доступності під час реконструкції, реставрації, капітального ремонту та технічного переоснащення існуючих житлових будинків та громадських будівель та споруд.

Проводити такі роботи може власник приміщення, а у випадках, коли це передбачено договором оренди — і орендар. Організації, які розробляють та проводять експертизу проектної документації для таких будівельних робіт і, при цьому, ігнорують вимоги ДБН (в тому числі щодо безперешкодного життєвого середовища для осіб з обмеженими фізичними можливостями та інших маломобільних груп населення) вимушені будуть заплатити  штрафи (станом на 2023 рік це 241 560 або 48 312 грн відповідно). Загрожує штраф за порушення вимог ДБН і забудовнику, який при будівництві ігнорує державні будівельні норми (120 780 грн).

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь