Світловодська міська рада
Кіровоградська область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Спека надокучає: як вберегтися від перегрівання

Дата: 11.07.2024 08:39
Кількість переглядів: 81

 

 

Поточний та наступний тижні за попередженням синоптиків будуть аномально спекотними, тому треба подбати про охолодження організму в поточних умовах та за відсутності електроживлення кондиціонерів.

Особливу увагу в спеку необхідно приділяти дітям, адже дитячий організм набагато чутливіший до підвищеної температури навколишнього середовища, ніж дорослий. Мають насторожити такі симптоми перегрівання дитини, як почервоніння шкіри, підвищена температура тіла, млявість, безпричинне капризування, нудота, часте дихання із задишкою, судоми або навіть непритомність.

За перших проявів нездужання з дитини потрібно зняти одяг, покласти її в горизонтальне положення, протерти все тіло змоченою у воді серветкою й обов’язково давати пити кожні 5-10 хвилин, щоб уникнути зневоднення організму. Підійдуть прохолодні негазовані напої: вода, слабозаварений чай, ледь кислуватий компот тощо. У тяжких випадках, у разі втрати свідомості дитиною, негайно викликайте швидку допомогу.

Дорослим також необхідно поберегти себе від надмірного впливу високих температур повітря. Допомогти організму пережити спекотну погоду без шкоди для здоров’я допоможуть наступні рекомендації.

Не забувайте підтримувати водний баланс і не чекайте на відчуття спраги – пити треба постійно та маленькими порціями. Але не варто пити напої, що містять кофеїн, алкоголь або велику кількість цукру, адже це призводить до втрати ще більшої кількості рідини. Не пийте дуже холодну воду, вона не втамовує спраги. Пийте прохолодні напої (зелений або трав’яний чай, розведені фруктові соки, мінеральну воду).

Увага: порадьтеся з вашим лікарем щодо допустимої кількості вживання води у спеку, якщо є якісь протипоказання за станом здоров’я.

Уникайте гарячої та жирної їжі: вона створює додаткове теплове навантаження для тіла. Віддавайте перевагу легкій поживній їжі. Це можуть бути овочі та фрукти, що містять багато води, нежирне м’ясо, риба, гаспачо, холодник або інші холодні супи, салати.

Обмежте споживання солі та солодких продуктів.

Якомога менше використовуйте кухонну плиту і духовку, щоб підтримувати прохолоднішу температуру вдома.

Головним джерелом проникнення гарячого повітря до приміщення є вікна. Удень їх рекомендується зачиняти та завішувати шторами світлих відтінків, аби прямі сонячні промені й нагріте повітря не потрапляли до кімнати. Відчиняти вікна найдоцільніше рано вранці та на ніч, коли температура повітря знижується.

Повісьте на вікна попередньо намочені або охолоджені в морозилці простирадла.

Обирайте легкий, вільний одяг з натуральних, світлих тканин, таких як бавовна або льон, бажано з довгими рукавами. Вони краще пропускають повітря та вбирають піт. Щоб швидко зменшити температуру тіла, приймайте прохолодний душ.

Електричні вентилятори можуть забезпечити комфорт, але коли температура повітря досягає критичної позначки, вони стають неефективними. Повітря можна трохи охолодити, використовуючи ємність із водою, яку поставити перед вентилятором. Вода під дією теплого повітря інтенсивно випаровується, охолоджуючи таким чином приміщення на 2-3 градуси. Також кращим способом охолонути може стати душ.

За можливості залишайтеся у приміщенні, бажано з кондиціонером. Необхідно якомога менше перебувати на вулиці, особливо в період з 11 до 16 години. Якщо все ж є потреба вийти з дому, то шукайте прохолоду й тінь.

Аби не навантажувати організм у спекотну погоду намагайтеся виключити фізичні навантаження, тому що вони збільшують теплоутворення, виснажують водний запас організму.

У приміщенні з кондиціонером уникайте переохолодження організму, не знижуйте температуру повітря нижче 22⁰С. Улітку майже всі застудні захворювання пов’язані з неправильним використанням кондиціонерів та зловживанням холодними напоями і морозивом.

В жодному разі не можна залишати в машині дитину та домашніх тварин.

Від перегріву на сонці може виникнути сонячний удар, від задухи та спеки – тепловий. Людина відчуває головний біль і запаморочення, може навіть знепритомніти. Тактика першої допомоги в обох випадках схожа. Слід перемістити людину в тінь, тихе зручне місце, та дати їй прилягти. Розстебнути верхні ґудзики, послабити одяг. Якщо людина притомна, дати їй води. Змочити обличчя водою, покласти на лоб та шию вологу хустинку. Бажано дати людині спокійно полежати. Якщо за півгодини не стає краще, слід викликати швидку. У разі втрати свідомості, покласти тіло в положення на бік. Важливо стежити за диханням людини – у важкому випадку може знадобитися штучне дихання.

 

Фото без опису

 

Олександрійське районне управління

Головного управління Держпродспоживслужби

в Кіровоградській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь