Світловодська міська рада
Кіровоградська область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Особливості використання генераторів

Дата: 12.07.2024 11:43
Кількість переглядів: 99

 

 

Фото без описуУнаслідок російських масових ракетних обстрілів критичної інфраструктури нашої держави, запроваджуються віялові відключення світла. Через аварійні/стабілізаційні відключення електроенергії в Кіровоградській області чимало підприємств, суб’єктів господарювання використовують генератори. Часто їх розміщують неподалік житлових будинків або ж на прибудинковій території. Експлуатація таких пристроїв може супроводжуватися значним шумом та забрудненням атмосферного повітря викидами відпрацьованого пального.

В зв’язку з цим збільшилась і кількість звернень мешканців м.Кропивницького до Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області.

Наразі відсутні нормативно-правові акти у сфері санітарного та епідемічного благополуччя населення (санітарні норми та правила, гігієнічні регламенти тощо), які встановлюють вимоги щодо розміщення та умов експлуатації генераторів електроенергії.

Однак, статтею 32 Закону України «Про систему громадського здоров’я» передбачено, що шум на захищених об’єктах під час здійснення будь-яких видів діяльності не повинен перевищувати рівні, встановлені державними медико-санітарними нормативами для відповідного часу доби. Допустимі рівні звуку в приміщеннях житлових будинків становлять 35-55 дБА вдень та 25-35 дБА вночі, а на території житлової забудови - 50-60 дБА вдень та 40-50 дБА вночі. Однак зазначені вимоги не застосовуються під час ліквідації наслідків аварій, стихійного лиха, інших надзвичайних ситуацій. А також у випадках, коли, наприклад, шумні прилади та інше обладнання забезпечують життєдіяльність житлових і нежитлових громадських будівель.

Крім того, законодавством визначено, що органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування, суб’єкти господарювання та громадяни під час здійснення будь-яких видів діяльності з метою запобігання утворенню шуму і зменшення його шкідливого впливу на здоров’я людини зобов’язані:

- вживати відповідні організаційні, господарські, технічні, технологічні, архітектурно-будівельні та інші заходи із запобігання утворенню та зниженню шуму до рівнів, визначених державними медико-санітарними нормативами та правилами;

- вживати заходів для недопущення впродовж доби перевищення рівнів шуму, встановлених державними медико-санітарними нормативами, у приміщеннях житлових будинків і на прибудинковій території.

Зважаючи на вищезазначені вимоги, рекомендуємо дотримуватися чинного законодавства під час експлуатації генераторів та іншого обладнання, яке може бути джерелом шуму. За відсутності інформації про рівні звуку від обладнання, що використовується під час здійснення діяльності, рекомендуємо провести виміри шумового навантаження у приміщеннях закладу та на території житлової забудови.

У разі виявлення перевищення рівнів шуму відповідно до результатів вимірів, які проводяться лабораторіями з відповідною галуззю акредитації, необхідно вжити комплекс шумозахисних заходів з урахуванням вимог Закону України «Про систему громадського здоров’я» та Державних санітарних норм допустимих рівнів шуму в приміщеннях житлових та громадських будинків і на території житлової забудови, затверджених наказом Міністерства охорони здоров’я України від 22.02.2019 № 463.

 

 

 

Олександрійське районне управління

Головного управління Держпродспоживслужби

в Кіровоградській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь