Світловодська міська рада
Кіровоградська область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Профілактика гострих кишкових інфекцій влітку

Дата: 17.07.2024 14:19
Кількість переглядів: 84

Літо – найкраща пора для відпочинку. Це пора канікул, відпусток і приємного дозвілля біля води. Однак, літній сезон до вподоби не тільки нам, людям, але й кишковим інфекціям – їм притаманна саме літня сезонність. Не варто забувати і те, що Україна сьогодні перебуває в умовах війни, що є неабияким фактором розповсюдження різних інфекційних захворювань, і в першу чергу - гострих  кишкових інфекцій (ГКІ). До них належать шигельоз, сальмонельоз, черевний тиф, паратифи А і В, холера, харчові токсикоінфекції, гепатит А та ін.

Що об’єднує гострі кишкові інфекції?

Основною ознакою, спільною для всіх цих інфекцій, є місце перебування збудника і розвитку хвороби – кишківник людини (чи тварини). Звідси й загальний механізм передачі інфекції – фекально-оральний, при якому збудник з кишківника хворого чи носія інфекції потрапляє у зовнішнє середовище; потім через рот у шлунково-кишковий тракт здорової людини і викликає захворювання. В організм людини хвороботворні мікроорганізми можуть потрапляти з їжею, водою, а також брудними руками і предметами домашнього вжитку.

Як проявляються гострі кишкові інфекції?

Зазвичай хвороба проявляється не одразу, а після інкубаційного (прихованого) періоду. При різних кишкових інфекціях він відрізняється: при шигельозі він може складати 2-7 днів, при холері – від 5 годин до 5 днів, при харчових токсикоінфекціях – декілька годин, при черевному тифі – 7-25 днів, при гепатиті А – 15-50 днів. Наприкінці прихованого періоду може з’явитися нездужання, слабкість, головний біль, відсутність апетиту. Потім починають проявлятися характерні ознаки захворювання: нудота, блювання, біль у животі, рідкі випорожнення, інколи з домішками слизу і крові, підвищення температури тіла. При гепатиті А найбільш характерними ознаками є жовтушність шкірних покривів та слизових оболонок, потемніння сечі.

Сприйнятливість людей до кишкових захворювань досить висока. Особливо часто вони зустрічаються у дітей через знижені захисні можливості організму (фізіологічно) і недосконалість володіння гігієнічними навичками.

Чим запобігти появі гострих кишкових хвороб?

Насамперед - дотриманням правил особистої гігієни, включаючи регулярне миття рук. Руки необхідно мити перед вживанням та приготуванням їжі, після кожного відвідування туалету. При цьому слід мити не лише тильні й долонні поверхні кистей, а й між пальцями.

Не менш важливе і чітке дотримання санітарно-гігієнічних вимог під час приготування їжі, а саме:

  • ретельне миття фруктів та овочів, які вживаються сирими;
  • миття гарячою водою та мийними засобами для посуду робочого столу на кухні, розробних дошок та кухонного інвентарю, зокрема - на яких розробляли сире м’ясо чи рибу;
  • дотримання температурного режиму при зберіганні продуктів, особливо тих, що швидко псуються;
  • дотримання технологічного процесу термообробки при приготуванні м’яса, особливо виробів із фаршу, та риби;
  • вживання готових страв свіжими, зберігання їх не більше визначеного терміну при температурі 2-6 °С або в гарячому вигляді не нижче 65 °С;
  • зберігання продуктів відповідно до зазначених виробником умов на пакуванні;
  • дотримання товарного сусідства при зберіганні продуктів (сира продукція окремо від готових страв).

Оминайте стороною і стихійні ринки – продукція, яка реалізується в таких місцях ніяк не може бути безпечною з багатьох причин, адже є товаром з багатьма «невідомими». По-перше – невідомо де, ким, в яких умовах і з чого вона готувалась. По-друге – невідомо, в яких умовах вона зберігалась і транспортувалась. По-третє – невідомо, скільки вона реалізується в неналежних умовах. А умови на стихійних ринках, особливо в літню пору, неналежні (температурний режим не дотримується, умови для дотримання особистої гігієни продавцем відсутні, торгівельні місця належним чином не обладнані – зазвичай просто торгівля «з землі», поблизу автодоріг тощо).

У поширенні гострих кишкових інфекцій не останню роль відіграють мухи. Перелітаючи ззовні, де вони накопичуються в місцях, багатих на органіку (смітники, перегній, нечистоти), до житлових приміщень, комахи сідають на харчові продукти і таким чином заражають їх збудниками хвороб, які переносять на лапках та черевці. Для обмеження мухам доступу у приміщення, вікна закривають спеціальною сіткою. Тому також важливо подбати про заходи, які обмежать доступ комахам у приміщення – спеціальна сітка на вікнах та дверях. Також ефективні для знищення мух липкі стрічки, мухобійки. Потрібно пам’ятати, що в чистому приміщенні мухи не затримуються.

Вагомим фактором передачі кишкових інфекцій є вода, забруднена виділеннями хворого чи носія інфекції. Найбезпечнішою є водопровідна вода, через те, що її піддають очищенню та знезараженню хлором у нешкідливих для людини дозах. Замкнута система водопроводу виключає забруднення води хвороботворними мікроорганізмами. Велику небезпеку становить вода відкритих водойм: вона може бути забруднена нечистотами, що скидаються з суден та з каналізаційних труб або змиваються з поверхні ґрунту атмосферними опадами. Тому під час купання у відкритих водоймах (річка, озеро, ставок і т.п.) намагайтеся не ковтати воду. В умовах відпочинку на природі для питних та господарських потреб (приготування їжі, миття овочів та фруктів тощо) використовуйте лише гарантовано чисту питну воду.

Нагадаємо, що в разі наявності шлунково-кишкових розладів потрібно негайно звернутися до лікаря, не вдаючись до самолікування. Кожне захворювання вимагає специфічного, практично обґрунтованого лікування. Звертатися до лікаря слід при перших ознаках недуги, інакше ускладнюється її перебіг і створюється загроза розповсюдження збудників.

Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких!

 

Фото без опису

Олександрійське районне управління

Головного управління Держпродспоживслужби

в Кіровоградській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь