Світловодська міська рада
Кіровоградська область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Звертаю увагу на новий карантинний шкідник в Україні!

Дата: 17.07.2024 14:22
Кількість переглядів: 53

 

У 2023 році в Україні вперше були виявлені вогнища небезпечного карантинного шкідника - жовто-бурого мармурового клопа. Запроваджено карантинні режими в Запорізькій та Дніпропетровській областях на територіях, де виявили шкідника. Зважаючи на територіальну близькість, ймовірні шляхи проникнення та сприятливі біокліматичні умови ризики поширення жовто-бурого мармурового клопа на територію нашої області дуже великі.

 

 

 

Що ж відомо про шкідника?

          Жовто-бурий мармуровий клоп (HALYOMORPHA HALYS STAL) - завдає шкоди більш ніж 100 видів рослин. Пошкоджує: плодові, ягідні, горіхоплідні, лісові, декоративні (дерева/чагарники листяних порід) насадження та різноманітні сільськогосподарські культури. Має азійське походження. Нині поширений в багатьох штатах Америки та Європі.                                  

За зовнішнім виглядом дорослі особини дуже схожі на місцевих клопів. Найважливішою відмінністю цього шкідника від інших клопів є колір антен: четвертий членик - чорний з білою основою і вершиною, п’ятий - чорний з білою основою. Як і всі клопи, має залози, що виробляють специфічну захисну речовину з неприємним запахом.

Дорослі особини з'являються навесні (кінець квітня - середина травня), спаровуються і відкладають яйця з травня по серпень. З яєць вилуплюються маленькі чорно-червоні німфи, які проходять через п'ять линьок. Імаго починають шукати місця для зимівлі у вересні-жовтні. Зимують масивними скупченнями, ховаючись в тріщинах та щілинах, в сухих приміщеннях, всередині трухлявих стовбурів.

Основні методи виявлення жовто-бурого мармурового клопа: візуальне обстеження під час весняної появи жуків (травень), пікового зростання популяції (липень і серпень) і коли клопи шукають місця для зимівлі (кінець вересня до листопада) та за допомогою феромонних пасток (травень - жовтень).

 

Жовто-бурий мармуровий клоп - сисна комаха. Імаго та личинки харчуються одними і тими ж видами рослин. Імаго клопа надають перевагу незрілим плодам, тоді як німфи харчуються молодими пагонами, листям, стеблами та фруктами. Клоп проколює хоботком зовнішні тканини рослин, висмоктуючи сік та виділяє травні ферменти. У пошкоджених плодах погіршується смак та зовнішній вигляд, в місцях ушкодження з’являються некроз, бугристість та загнивання, вони припиняють свій розвиток і осипаються на землю.

Цей клоп є серйозним шкідником сільського господарства. Так, у 2010 році в США серед виробників яблук втрати від клопа склали понад 37 мільйонів доларів, з 2016 по 2018 роки клоп знищив третину врожаю фундука в Грузії, щорічні збитки оцінюють до 60 млн.євро, у 2017 - 2022 роках втрата врожайності фундука в Туреччині, яка є світовим лідером по його виробництву, від жовто-бурого мармурового клопа склала 106 820 тонн на рік і 640 920 тонн загалом за 6 років.

Основні шляхи поширення: транспортні засоби та упаковка (тара, ящики для збору і пакування і т.і.), садивний матеріал та зрізи квітів чи гілок, свіжі овочі та фрукти, а також інші рослини та матеріали з місць поширення клопа. Варто зазначити, що до США клоп був завезений з імпортними вантажами з Азії. До Європи, ймовірно, вперше клоп потрапив із черепицею, яку везли з Пекіна до Цюріха для ремонту Китайського саду. До Грузії шкідник потрапив з декоративними елементами будівництва, привезеними з Європи, до Туреччини клоп потрапив з сусідньої Грузії.

У разі підозри присутності жовто-бурого мармурового клопа або для отримання більш детальної інформації з цього питання звертайтесь до спеціалістів управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області - м. Кропивницький, вул. Тараса Карпи, 84, каб. 303-304, тел. (0522) 32 12 21.

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь