Світловодська міська рада
Кіровоградська область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Що робити з продуктами, коли відключили електрику?

Дата: 25.07.2024 11:59
Кількість переглядів: 45

 

 

На сьогоднішній день в Україні відбуваються віялові та аварійні відключення систем електропостачання, що може суттєво вплинути на безпечність та якість харчових продуктів в процесі їх виробництва, обігу, зберігання та/або реалізації.

Незважаючи на систематичні перебої зі світлом, підприємцям необхідно дотримуватись відповідних температурних умов зберігання харчових продуктів, забезпечувати належний санітарний стан у холодильних та морозильних камерах, вживати запобіжних заходів реагування, не допускати повного розморожування харчових продуктів, тому що продукти з морозильних камер, які розморозились, повторно заморожувати заборонено! Слід врахувати, що чим більша кількість заморожених продуктів, тим краще, бо повітря між ними нагрівається повільніше. Це корисніше і з точки зору споживання енергії. Зберігати продукти при температурі, яка не спричиняє шкоду здоров’ю споживачам та мінімізувати ризик розмноження патогенних мікроорганізмів.

Тож, вкотре звертаємо увагу операторів ринку, що провадять діяльність з обігу, зберігання та реалізації харчових продуктів, зокрема – закладам роздрібної торгівлі продовольчими товарами (продуктові магазини, мережі супермаркетів тощо) забезпечити їх зберігання відповідно маркування виробника, вказаного на етикетках, та рекомендує використовувати альтернативні засоби електроенергії (бензинові або дизельні генератори, сонячні (акумуляторні) батареї, портативні електростанції тощо) та адаптувати роботу підприємства до графіків віялових та аварійних відключень електроенергії, з метою недопущення псування харчових продуктів.

Що робити з продуктами, коли відключили електрику?

Оптимальною можна вважати температуру, при якій в холодильнику створюється правильний мікроклімат, а їжа довго не псується, зберігаючи в своєму складі корисні речовини. Отже, яка повинна бути температура? Середнім показником прийнятної температури є діапазон від +2 до +4оС. Середньою оптимальною температурою для морозильної камери вважається показник -18оС. Обов’язково встановити термометри для холодильника та для морозильної камери, щоб можливо було стежити, коли підіймається температура, щоб почати виймати продукти.

Суб’єктам господарювання/операторам ринку рекомендується дотримуватись наступних рекомендацій щодо сумісного зберігання різних видів харчових продуктів (товарного сусідства).

          Необхідно уникати сумісного зберігання наступних категорій харчових продуктів:

  • продукти, які потребують та не потребують низьких температур зберігання та холодильного обладнання;
  • продукти, які передають вологу, та які можуть її поглинати;
  • продукти, які мають специфічні та сильні запахи, та які можуть їх поглинати;
  • продукти, які не можуть сусідити з жодним іншим товаром;
  • продукти герметично запаковані та відкриті.

Наприклад:

  • окремі молочні продукти (морозиво, масло солодковершкове, маргарин, спред) потребують низьких температур зберігання та холодильного обладнання, тоді як рослинна олія – не потребує;
  • продукція з сильним запахом (риба охолоджена / морожена, готова рибна продукція – риба копчена, пряна, солена, морепродукти) не може поєднуватися з іншими, які можуть вбирати запахи, особливо без герметичної упаковки, наприклад, хліб або сири;
  • яйця не можуть розташовуватися поруч із відкритою продукцією, без упаковки;
  • сире м’ясо та м’ясопродукти повинні розміщуватись окремо, без сусідів. Також не можна розташовувати по сусідству з ковбасними, кулінарними виробами та іншими ваговими нефасованими харчовими продуктами;
  • кондитерська продукція (торти, кремові тістечка, рулети) також зберігаються відокремлено та за умов дотримання відповідних температурних режимів.

За умов короткочасного вимушеного зберігання та при дотриманні визначених виробником температурних режимів зберігання, зазначених на маркуванні, допускається сумісне зберігання наступних видів (категорій) харчових продуктів:

  • фасовані (герметично упаковані) молочна продукція, сири, ковбасні та копчені вироби;
  • фасована (герметично упакована) молочна продукція, яйця курячі;
  • фасовані (герметично упаковані) м’ясо, м’ясна продукція, субпродукти морожені, напівфабрикати морожені (пельмені, вареники, млинці, котлети, нагетси, овочі фаршировані і т.п.);
  • фасовані (герметично упаковані) морожені овочі та фрукти, морозиво, масло солодковершкове, маргарин, спред.

Алкогольні напої (пиво, вино, міцні алкогольні напої – коньяк, горілка, віскі і т.п.) та безалкогольні напої (сік, вода та напої газовані і т.п.) дозволяється зберігати та реалізовувати без холодильного обладнання лише за умов суворого дотримання визначених виробником температурних режимів зберігання, зазначених на етикетках.

Всім мирного неба! Бережіть себе і своїх рідних!

 

Фото без опису

 

Олександрійське районне управління

Головного управління Держпродспоживслужби

в Кіровоградській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь