Світловодська міська рада
Кіровоградська область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

  Архівний відділ апарату виконавчого комітету Світловодської міської ради прийняв на державне зберігання погосподарські книги за 1944-1949 роки сільських рад

Дата: 05.08.2024 16:38
Кількість переглядів: 73

         Архівний відділ апарату виконавчого комітету Світловодської міської ради прийняв на державне зберігання погосподарські книги за 1944-1949 роки сільських рад, які увійшли до складу Світловодської територіальної громади.

      Погосподарські книги — це  документи первинного обліку сільського населення, який здійснювався  виконкомами сільських рад з 1935 року.  Складаються книги з окремих особових рахунків на господства, що знаходяться на території сільради, та містять відомості про  склад кожної родини,  ії  житло  та   особисте підсобне господарство.

      Погосподарські книги - це важлива джерельна база для історичного та статистичного вивчення різних напрямків нашого життя: майнового, генеалогічного, гендерного, демографічного, соціального, культурного та інших.

      Відповідно до чинного законодавства, погосподарські книги мають постійний строк зберігання і входять до складу Національного архівного фонду України, але 75 років вони  знаходилися в сільських радах через те,  що мали велике практичне значення та використовувалися для підтвердження майнових та соціально-правових прав громадян.

      У зв’язку з довготривалим використанням та знаходженням у приміщеннях  з порушенням санітарно-гігієнічного, температурного та вологісного режімів зберігання, прийняті в архівний відділ документи потребували термінової первинної реставрації.

      Працівниками  архівного відділу проведена  ретельна та кропітка робота з дезінфекції та знепилення  справ і документів,  усунення механічних пошкоджень, з’єднання окремих різноформатних аркушів, оправлення, брошурування, перенумеровання, пресування, підрізування, відтворення зовнішніх ознак пошкоджених справ і документів   та ін.

     Прийняті погосподарські книги обліковані, описані та передані в Державний архів Кіровоградської області для вічного зберігання.

Було : 

Фото без описуФото без опису

    Стало :

Фото без описуФото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь