Світловодська міська рада
Кіровоградська область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

  ПРОФІЛАКТИКА ІНФЕКЦІЙНИХ  ЗАХВОРЮВАНЬ (ГОСТРІ КИШКОВІ  ІНФЕКЦІЇ, ОТРУЄННЯ),  ПОВЯЗАНИХ З   ХАРЧОВИМИ   ПРОДУКТАМИ 

Дата: 29.05.2025 15:34
Кількість переглядів: 28

       Гострі кишкові інфекції – це велика група інфекційних хвороб, які викликаються різноманітними мікроорганізмами, об'єднані подібним характером проявів у вигляді порушень роботи шлунково-кишкового тракту та ознаків інтоксикації.       Особливістю гострої кишкової інфекції є дуже короткий інкубаційний період, тобто проміжок часу між проникненням збудника в організм та появою перших симптомів складає від 30 хвилин до 24 годин.   Харчові отруєння – неконтакні захворювання, які викликані споживанням у їжу зараженого бактеріями продукту, рідше –продукту, що із самого початку містив токсин.Спияти виникненню харчового отруєння можуть вживання зараженого продукту, порушення технології приготування , умов та термінів зберігання продуктів харчування.    За даними Центру громадського здоров`я у 2024 році (78 спалахів) в порівнянні з 2023 (70 спалахів) роком відмічається тенденція до збільшення випадків спалахів гострих кишкових інфекцій. Серед постраждалих близько 50% це діти.    Спалахи гострих кишкових інфекцій - це ситуації, коли відбувається різке збільшення випадків кишкових захворювань в певній популяції. Ці захворювання можуть мати різну етіологію, але найчастіше їх викликають віруси (ротавіруси, норовіруси) або бактерії (сальмонелли, шигели).  В 2024році в Кіровоградській області зареєстрован спалах ГКІ та один груповий випадок отруєння токсичною речовиною на територіях 2 обєднаних громад, з кількістю постраждалих 10 осіб, з них 9 дітей (90%). Отруєння  токсичною речовиною зареєстровано в закладі загальної середньої , освіти де постраждало 5 дітей з одного навчального класу. Причиною випадку стали недбалість організаторів благодійного заходу (ярмарка) та відсутність належного контролю з боку адміністрації школи,щодо продукції, яка реалізувалась на шкільному ярмарку.   Мають місто випадки захворювання на ботулізм (Кіровоградська область – 2 особи), випадки отруєнь дикоростущими грибами (Кіровоградська обл-3 випадки).

   В 2025 році в Кіровоградській області зареєстровано спалах гострої кишкової інфекції з ротавірусною етіологією.    При захворюванні  виникають  наступні скарги: сильний спазмуючий біль, бурчання у животі, нудота та блювання; діарея, яка швидко призводить до зневоднення; слабкість; головні болі; підвищення температури тіла. Джерелом інфекції є хвора людина з клінічними проявами інфекції або здоровий носій – людина без клінічних проявів хвороби, проте збудник циркулює в її організмі, зберігається та виділяється у зовнішнє середовище.  Шляхи передачі: забруднені вода, предмети побуту, руки або харчові продукти, страви. Може сприяти виникненню групових кишкових інфекцій наступне: використання  неякісних продуктів;  залучення до приготування страв осіб, які не проходять медогляди і можуть бути носіями; відсутність гігієнічних навичок;  порушення  правила технології приготування їжи та зберігання харчових продуктів; використання інвентаря не за призначенням; придбання продуктів харчування на стихійних ринках;  вживання продуктів і напоїв з просроченими термінами споживання або при найменшій підозрі щодо їх якості та безпеки;  порушення правил приготування і зберігання сирих та готових  харчові продуктів (сире мясо, птицю, рибу, овочі тощо) ; нехтування правилами особистої гігієни (миття рук після відвідування туалету, вулиці, після контакту з тваринами); вживання незнайомих та підозрих  грибів, ягод,трав, та іншіх рослин; вживання води не гарантованої якості.  З метою профілактики  рекомендуємо:- до приготування страв  залучати тільки здорових  та грамотних осіб;  не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб; перед приготуванням їжі та перед її вживанням, після відвідування туалету, обов’язково мити руки з милом; під час приготування м’яса його потрібно добре проварювати та просмажувати, особливо вироби із фаршу; - чітко дотримуватися технології приготування їжі та використовувати лише доброякісні продукти харчування;  готові страви необхідно вживати свіжими, зберігати не більше 2-х годин (особливо салати) при температурі 2-6°С або, якщо страва готувалася заздалегідь – її слід перед вживанням перекип’ятити, просмажити, а не розігріти “до теплого”; -не підлягають зберіганню готові заправлені страви, заправляти їх необхідно перед вживанням; - кондитерські вироби з масляним кремом зберігати при температурі 2-6°С не більше 36 годин, із заварним кремом – не більше 6 годин; обов’язково звертати увагу на умови зберігання продуктів харчування  та не допускати споживання продуктів у випадку закінчення терміну придатності або при найменшій підозрі щодо їх якості; - використовувати для виготовлення страв яйця водоплавної птиці та сметану, виготовлену в домашніх умовах, тільки після термічної обробки;  курячі яйця перед використанням слід обов’язково мити,  молоко перед споживанням – кип’ятити, непастеризований сир використовувати для страв, які піддаються термічній обробці;  свіжі овочі та фрукти ретельно промивати проточною водою;  не вживати продукти та напої при найменшій підозрі щодо їх якісності;  зберігати продукти харчування тільки у спосіб, зазначений на упаковці, та у встановлений термін;  важливо уникати сусідства сирої продукції та готових страв при зберіганні в холодильнику; не залишати страви для споживання на наступні дні; не вживати незнайомі та підозрі  гриби, ягоди,трави, та інші рослини;  не вживати воду не гарантованої якості.

 В разі наявності шлунково-кишкових розладів потрібно негайно звернутися до лікаря, не вдаючись до самолікування Звертатися до лікаря слід при перших ознаках недуги, інакше ускладнюється її перебіг і створюється загроза розповсюдження збудників. Тільки лікар, і ніхто інший, вирішує – госпіталізувати хворого чи залишати його вдома.

                  Піклуйтесь про своє здоров’я та здоров’я своїх близьких!

Фахівці Світловодського відділення Олександрійського районного відділу ДУ «Кіровоградський ОЦКПХ МОЗ»

Профілактика гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь - Смідинська  територіальна громада

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь