ПРОФІЛАКТИКА ІНФЕКЦІЙНИХ ЗАХВОРЮВАНЬ (ГОСТРІ КИШКОВІ ІНФЕКЦІЇ, ОТРУЄННЯ), ПОВЯЗАНИХ З ХАРЧОВИМИ ПРОДУКТАМИ
Гострі кишкові інфекції – це велика група інфекційних хвороб, які викликаються різноманітними мікроорганізмами, об'єднані подібним характером проявів у вигляді порушень роботи шлунково-кишкового тракту та ознаків інтоксикації. Особливістю гострої кишкової інфекції є дуже короткий інкубаційний період, тобто проміжок часу між проникненням збудника в організм та появою перших симптомів складає від 30 хвилин до 24 годин. Харчові отруєння – неконтакні захворювання, які викликані споживанням у їжу зараженого бактеріями продукту, рідше –продукту, що із самого початку містив токсин.Спияти виникненню харчового отруєння можуть вживання зараженого продукту, порушення технології приготування , умов та термінів зберігання продуктів харчування. За даними Центру громадського здоров`я у 2024 році (78 спалахів) в порівнянні з 2023 (70 спалахів) роком відмічається тенденція до збільшення випадків спалахів гострих кишкових інфекцій. Серед постраждалих близько 50% це діти. Спалахи гострих кишкових інфекцій - це ситуації, коли відбувається різке збільшення випадків кишкових захворювань в певній популяції. Ці захворювання можуть мати різну етіологію, але найчастіше їх викликають віруси (ротавіруси, норовіруси) або бактерії (сальмонелли, шигели). В 2024році в Кіровоградській області зареєстрован спалах ГКІ та один груповий випадок отруєння токсичною речовиною на територіях 2 обєднаних громад, з кількістю постраждалих 10 осіб, з них 9 дітей (90%). Отруєння токсичною речовиною зареєстровано в закладі загальної середньої , освіти де постраждало 5 дітей з одного навчального класу. Причиною випадку стали недбалість організаторів благодійного заходу (ярмарка) та відсутність належного контролю з боку адміністрації школи,щодо продукції, яка реалізувалась на шкільному ярмарку. Мають місто випадки захворювання на ботулізм (Кіровоградська область – 2 особи), випадки отруєнь дикоростущими грибами (Кіровоградська обл-3 випадки).
В 2025 році в Кіровоградській області зареєстровано спалах гострої кишкової інфекції з ротавірусною етіологією. При захворюванні виникають наступні скарги: сильний спазмуючий біль, бурчання у животі, нудота та блювання; діарея, яка швидко призводить до зневоднення; слабкість; головні болі; підвищення температури тіла. Джерелом інфекції є хвора людина з клінічними проявами інфекції або здоровий носій – людина без клінічних проявів хвороби, проте збудник циркулює в її організмі, зберігається та виділяється у зовнішнє середовище. Шляхи передачі: забруднені вода, предмети побуту, руки або харчові продукти, страви. Може сприяти виникненню групових кишкових інфекцій наступне: використання неякісних продуктів; залучення до приготування страв осіб, які не проходять медогляди і можуть бути носіями; відсутність гігієнічних навичок; порушення правила технології приготування їжи та зберігання харчових продуктів; використання інвентаря не за призначенням; придбання продуктів харчування на стихійних ринках; вживання продуктів і напоїв з просроченими термінами споживання або при найменшій підозрі щодо їх якості та безпеки; порушення правил приготування і зберігання сирих та готових харчові продуктів (сире мясо, птицю, рибу, овочі тощо) ; нехтування правилами особистої гігієни (миття рук після відвідування туалету, вулиці, після контакту з тваринами); вживання незнайомих та підозрих грибів, ягод,трав, та іншіх рослин; вживання води не гарантованої якості. З метою профілактики рекомендуємо:- до приготування страв залучати тільки здорових та грамотних осіб; не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб; перед приготуванням їжі та перед її вживанням, після відвідування туалету, обов’язково мити руки з милом; під час приготування м’яса його потрібно добре проварювати та просмажувати, особливо вироби із фаршу; - чітко дотримуватися технології приготування їжі та використовувати лише доброякісні продукти харчування; готові страви необхідно вживати свіжими, зберігати не більше 2-х годин (особливо салати) при температурі 2-6°С або, якщо страва готувалася заздалегідь – її слід перед вживанням перекип’ятити, просмажити, а не розігріти “до теплого”; -не підлягають зберіганню готові заправлені страви, заправляти їх необхідно перед вживанням; - кондитерські вироби з масляним кремом зберігати при температурі 2-6°С не більше 36 годин, із заварним кремом – не більше 6 годин; обов’язково звертати увагу на умови зберігання продуктів харчування та не допускати споживання продуктів у випадку закінчення терміну придатності або при найменшій підозрі щодо їх якості; - використовувати для виготовлення страв яйця водоплавної птиці та сметану, виготовлену в домашніх умовах, тільки після термічної обробки; курячі яйця перед використанням слід обов’язково мити, молоко перед споживанням – кип’ятити, непастеризований сир використовувати для страв, які піддаються термічній обробці; свіжі овочі та фрукти ретельно промивати проточною водою; не вживати продукти та напої при найменшій підозрі щодо їх якісності; зберігати продукти харчування тільки у спосіб, зазначений на упаковці, та у встановлений термін; важливо уникати сусідства сирої продукції та готових страв при зберіганні в холодильнику; не залишати страви для споживання на наступні дні; не вживати незнайомі та підозрі гриби, ягоди,трави, та інші рослини; не вживати воду не гарантованої якості.
В разі наявності шлунково-кишкових розладів потрібно негайно звернутися до лікаря, не вдаючись до самолікування Звертатися до лікаря слід при перших ознаках недуги, інакше ускладнюється її перебіг і створюється загроза розповсюдження збудників. Тільки лікар, і ніхто інший, вирішує – госпіталізувати хворого чи залишати його вдома.
Піклуйтесь про своє здоров’я та здоров’я своїх близьких!
Фахівці Світловодського відділення Олександрійського районного відділу ДУ «Кіровоградський ОЦКПХ МОЗ»